Trouwen: wat moet je allemaal regelen?

Trouwen: wat moet je allemaal regelen?

Gefeliciteerd, jullie gaan trouwen! Ik ben natuurlijk reuze benieuwd naar jouw aanzoek: tell me all about it! Maar vanaf nu start ook de organisatie van jullie dag. Superspannend en wat komt er veel op je af... Wat zijn de eerste stappen die je moet nemen om de dag van je leven te kunnen vieren en ook enorm te kunnen genieten?

Stappenplan korte versie
Stap 1: De datum & het budget bepalen 
Steeds meer bruidsparen kiezen ervoor om juist in het voorjaar, najaar of winter te trouwen in plaats van de zomer. In Nederland is niets zo wispelturig als het weer. Laat je dag er niet door verpesten. Trouw je wel in de zomer, zorg voor een plan B, mocht het weer niet zijn zoals je had gehoopt. Ook heel belangrijk: sámen het budget bepalen en aan de hand van dit budget keuzes maken.

Stap 2: Gastenlijst bepalen
Kies je voor een groot of klein huwelijk? Wie willen jullie erbij hebben? Want: belangrijk voor stap 4!

Stap 3: Willen jullie wettelijk trouwen of ceremonieel? 
Als je wettelijk wilt trouwen moet je op een aantal zaken letten. Is de trouwlocatie van keuze een 'trouwhuis van de gemeente'? Met andere woorden: mag je op de locatie met een Babs (buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand) trouwen? Indien jij je zinnen hebt gezet op een locatie waar dit niet het geval is... zijn er nog een paar oplossingen. Je dient een verzoek in bij de gemeente of jouw locatie alsnog goedgekeurd mag worden door de gemeente als trouwlocatie (bel jouw gemeente voor meer informatie). Niet gelukt? Huur een ceremonieel spreker in! Hij of zij kan helemaal naar jullie wensen jullie verhaal gaan schrijven en voordragen aan jullie naasten. Het wettelijk huwelijk kun je dan op een andere of misschien wel op dezelfde dag voor het ceremonieel huwelijk doen op het gemeentehuis.(Bijvoorbeeld indien mogelijk een 'gratis huwelijk'.) Wil je meer lezen over de verschillen tussen een Babs of ceremonieel spreker? Check mijn site.

Stap 4: Locatie bepalen & reserveren 
Is jouw locatie geschikt voor het aantal personen die jullie in gedachten hebben? Straalt het de juiste sfeer uit? Past het binnen het budget?

Stap 5: Save the dates versturen per post of mail
Ga je zelf de kaarten ontwerpen of wil je iemand inhuren/vragen dit voor jullie te doen?

Stap 6: Wettelijke zaken regelen
Zorg dat je de wettelijke dingen geregeld hebt. Ga in ondertrouw bij de gemeente (vaak kan dit al online met jullie DigiD) en boek een Babs of zelfstandig trouwambtenaar/ceremonieel spreker (via gemeente of zelfstandige trouwambtenaren). Vervolgens vraag je twee en maximaal vier getuigen.

Stap 7: Leveranciers reserveren
Vergeet natuurlijk niet een fotograaf en/of videograaf te boeken. Of wat dacht je van catering? Weddingplanner? Band of dj? Ceremoniemeester?

Natuurlijk zijn er nog veel meer stappen (De Jurk!), maar dit zijn voor de start wel de belangrijkste. Essentiële tip: maak een goede planning. Als je hier niet goed in bent, vraag hulp van iemand die een regelaar in hart en nieren is: de ceremoniemeester(s)!

Meer artikelen lezen op Babybytes? Like Babybytes op Facebook en volg ons op Twitter!

Nicolette gaat jullie laten meegenieten hoe ze de wereld van de liefde beleeft! Ze geeft tips, inspireert en deelt haar ervaringen met jullie en denkt met jullie mee. Ze is trouwambtenaar/ceremonieel spreker voor 'At Last', moeder van 2 en ernaast nog 3 dagen in de week werkzaam als secretaresse! Bekijk haar website nicolettelast.nl, like de Facebook-pagina van At Last of volg haar op Pinterest!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • Soccer-Mom

    Gelukkig zijn er online heel veel lijstjes te vinden met ook een tijdsindicatie, net als bruidsmagazines die er altijd vol mee staan of bezoek de Love & Marriage beurs (voor o.a. leuke kortingen). Belangrijk is ook te weten dat er op bepaalde zaken (bijvoorbeeld de jurk) een lange levertijd op kan zitten. Begin daar dus niet te laat mee.

  • mijn~meisje

    oo en past jou gastenlijst binnen jou budget

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50