Roos Coacht: goede voornemens voor jonge ouders

Roos Coacht: goede voornemens voor jonge ouders
  • in Moeder
  • 0
  • 8447
  • 31/12/2021

Licht beneveld door die paar glaasjes alcohol die je toch mee hebt gedronken sta je af te tellen. En misschien heb je - net als ik - toch elk jaar even een slikmomentje als de klok 12 uur slaat. De mensen die er niet meer zijn, de mooie en moeilijke tijden die het afgelopen jaar je heeft gebracht, hoe groot de kinderen zijn geworden en hoe fijn en bijzonder het is dat bepaalde mensen in je leven zijn.

Er gaat altijd een hoop door me heen op dat aftelmoment en het eindigt dan ook meestal met een lach en een traan. Na twaalven, als ik dan tóch nog maar een glaasje champagne heb genomen, me drie slagen in de rondte gezoend heb om iedereen een 'jij ook een gelukkig nieuwjaar' te wensen, staar ik naar het vuurwerk. Dan bedenk ik me altijd hoe knettergeweldig het komende jaar gaat zijn. En ja, dan komen de 'beloftes aan mezelf', de 'Goede Voornemens' naar boven. De meeste ben ik tegen de tweede week van januari alweer vergeten, maar toch. Ze staan ergens voor. Voor de behoefte aan verandering en verbetering.

Lees ook:
30 dingen die je nooit zou doen, maar toch wel doet

Top 10 goede voornemens

Sinds ik ouder ben zijn mijn goede voornemens toch enigszins veranderd. Waar het voorheen vaak voornemens betrof die groots en meeslepend waren, hebben ze nu vooral betrekking op de basale dingen van het leven van een jonge ouder. Hieronder dé top 10 van goede voornemens van jonge ouders. Ik ben benieuwd welke je herkent ;)

1. Meer tijd voor jezelf

Rust inbouwen en ook zelf leuke dingen doen en leuke dingen mógen doen van jezelf, houdt je staande. En het maakt tevens dat je echt een leukere ouder bent.

2. Meer tijd samen

Heel veel jonge ouders roepen dat ze nog zo weinig leuks samen doen, maar houden het daarbij. Echt, PLAN HET IN! Anders komt het er namelijk niet van en het is zó belangrijk dat je het leuk houdt samen. Dat je tijd hebt om te praten, om te lachen, te vrijen en soms ook om even ruzie te maken. Om het vol te houden, maar ook om het leuk te houden samen, moet je gewoon af en toe samen zijn.

3. Gezonder leven 

Jonge ouder = vaak slecht slapen = vaak weinig energie = weinig sporten, weinig zin om uitgebreid te koken na je werk. Dat kan anders. Balans is het codewoord. En soms is het nu eenmaal overleven, dan moet het gewoon even met pizza en om 8 uur naar bed. That's life.

4. Betere balans tussen werktijd en tijd met de kinderen 

Wat is goed voor je kinderen, wat voelt goed voor jou en wat is haalbaar? Deze vragen zijn heel persoonlijk. De één vindt twee dagen per week werken nét aan kunnen, de ander vindt vier dagen per week goed te doen.

5. Meer quality time met het gezin

Ik hoor van veel gezinnen dat ze 'eigenlijk weer eens wat leuks met elkaar' moeten doen. Om dan vervolgens met dagjes Efteling enzo te komen. Quality time kan ook zijn een lekkere pyjamazondag houden of twee extra boeken voorlezen op bed.

6. Nog een kindje?

Zullen we dit jaar met de pil stoppen, of wachten we nog even? Wat denk jij, kindje erbij? 

7. Nu echt die ene klus in huis doen die we al jaren uitstellen

Tijdens zwangerschappen wordt er altijd geklust als een malle. Daarna, met de al eerder genoemde slechte nachten, valt het werk vaak stil en zijn er vooral plannen voor ‘als we uit deze fase zijn’.

8. Meer seks 

Er zullen vast jonge ouders zijn die nog steeds een libido hebben van heb-ik-jou-daar, maar ze zijn volgens mij op één hand te tellen. Als je jonge kinderen hebt ben je vaak moe en druk. En als er toch twee killers zijn voor een seksleven... Maar ook deze staat in de top 10 dus we willen allemaal wel meer. Dat geeft de burger moed, niet?

9. Minder achter de televisie/iPad 

Voor zowel jezelf als voor de kinderen. Vaak makkelijk gezegd én makkelijk gedaan. Alleen dat volhouden hè...

10. Solliciteren 

Ik hoor heel veel jonge ouders roepen dat ze dit jaar écht op die ene baan gaan solliciteren. Niet roepen, DOEN mensen!

Wat je voornemens ook zijn, en hoe lang je ze ook volhoudt: doe wat je gelukkig maakt. Nee, met jonge kinderen is dat niet altijd mogelijk. Je bent namelijk ouder en dan komt het er vaak op neer dat jij niet op nummer één staat. Zorg er in ieder geval voor dat je niet verder naar beneden zakt in je prioriteitenlijstje; je bent namelijk super belangrijk! Zonder jou ís er überhaupt geen moeder, partner, vriendin of werknemer. Jij doet ertoe. Heel erg. Wat je ook doet, laat dit dus een jaar worden waarin ook een plek is voor jou daar bovenaan je lijst!
 

Wat is jouw goede voornemen voor het nieuwe jaar?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Rosanne van der Laarse is moeder van twee heerlijke druktemakers en dus ervaringsdeskundige op het gebied van 'ouder zijn'. Ze weet hoe ongelofelijk lastig opvoeden kan zijn, zelfs als alles redelijk 'naar behoren' gaat. Ook weet ze door ruim 13 jaar ervaring in de Jeugdzorg dat dat nog maar het begin kan zijn, en dat veel ouders voor veel grotere uitdagingen staan.

In 2014 is ze gestart met haar praktijk De Kinder- en Opvoedcoach; waar ze coaching en training geeft aan kinderen, jongeren en ouders. Haar missie is haar bijdrage te leveren aan meer gelukkige gezinnen in dit land. Dat geluk zit vaak in de kleine dingen.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50