Thuisbehandeling in plaats van opname voor vrouwen met extreme zwangerschapsmisselijkheid

Thuisbehandeling in plaats van opname voor vrouwen met extreme zwangerschapsmisselijkheid

Het Gorcumse Beatrixziekenhuis en een gespecialiseerd wijkverplegingsteam van de Rivas Zorggroep hebben een manier gevonden waardoor vrouwen met extreme zwangerschapsmisselijkheid gewoon thuis zorg kunnen krijgen. Hierdoor hoeven ze niet in het ziekenhuis opgenomen te worden. 

Uitdrogen

Meer dan 80 procent van de vrouwen heeft tijdens een zwangerschap last van misselijkheidsklachten. Binnen die groep zijn er op de honderd één tot twee vrouwen die last hebben van extreme misselijkheid. De ongeboren baby loopt in principe geen gevaar, maar voor de aanstaande moeder kan het gevaarlijk worden. De ongeboren baby loopt in principe geen gevaar, maar voor de aanstaande moeder kan het gevaarlijk worden. De vrouwen kunnen hiervan uitdrogen en krijgen hiervoor extra vocht toegediend in het ziekenhuis.

Behandeling

“Het idee voor de thuisbehandeling is eigenlijk tot stand gekomen dankzij twee patiënten”, zegt gynaecoloog Rob Mooij in het AD. “Zij werden beiden keer op keer opgenomen. De oplossing bleek te liggen in een behandeling aan huis, onder begeleiding van het Ambulant Verpleegtechnisch Team. De patiënten waren zo tevreden, dat we op grond van hun ervaringen hebben besloten deze zorg structureel aan te bieden”.

Infuus

“Wij brengen een infuus in bij de patiënt”, zegt Janneke Barth, verpleegkundige bij het Ambulant Verpleegtechnisch Team. “Die krijgt vervolgens zakken met vocht mee en uitleg hoe ze deze moet gebruiken. Wij bezoeken vervolgens de vrouwen voor controles. Patiënten vinden het prettig om thuis aan te sterken”.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50