'Te veel aardappels eten vergroot kans op zwangerschapsdiabetes'

Aangezien je lijst van wat je niet mag eten tijdens je zwangerschap vast nog niet lang genoeg is (….), kan dit er ook nog wel bij: aardappels. Althans, het gaat eigenlijk om het eten van aardappels vóór de zwangerschap. Het eten van te veel oer-Hollandse piepers voordat je zwanger wordt, zou namelijk de kans op diabetes aanzienlijk vergroten tijdens de zwangerschap.

Dit blijkt uit een studie waarbij meer dan 15.000 vrouwen in de Verenigde Staten tien jaar lang gevolgd werden. Vrouwen die een portie aardappelen per week eten, zouden 20% meer kans hebben op het krijgen van zwangerschapsdiabetes. Met twee tot vier porties per week zou je 27% meer kans hebben op ontwikkeling van de ziekte. Eet je vijf porties of meer per week? Dan is de kans groter dan 50% (!), volgens de Amerikaanse wetenschappers die hun onderzoek publiceerden in British Medical Journal. Vrouwen die twee porties aardappelen per week skipten en dit verruilden voor twee porties groenten (erwten, bonen of linzen) zouden 12% minder kans hebben om de ziekte te krijgen.

Oorzaak
Cuilin Zhang, dokter van het Nationale Instituut van Gezondheid in Maryland zegt: ‘We hebben ontdekt dat een hogere pre-zwangerschapsconsumptie van aardappelen wordt geassocieerd met zwangerschapsdiabetes, zelfs na correctie van andere hoge risicofactoren. Vervanging van de aardappelen met andere groentes werd geassocieerd met een lager risico.’

Maar waar ligt dit verband nu aan? De wetenschappers denken dat de hoge hoeveelheid zetmeel in de aardappelen zorgt voor de piek in glucose, wat de diabetes veroorzaakt. Ook de kans op diabetes type 2 later in het leven wordt daardoor groter, aldus de onderzoekers. Het onderzoek is uitgevoerd met alle soorten aardappelen, behalve zoete aardappelen. Kijk, dat vinden we dan weer jammer.

Voor de echte aardappeleters onder ons is dit natuurlijk slecht nieuws. Ga jij hier rekening mee houden?

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Bron: Nu.nl

Reageer op dit artikel

reacties (5) Stuur een bedankje


 • nog-even!

  Mijn schoonzusje móest juist aardappels eten toen ze zwangerschapsdiabetes had: van rijst kreeg ze juist problemen......

 • Soccer-Mom

  Graag de bron van dit verhaal. Dat ontbreekt alweer. Ik kan dus niets met dit artikel. Dat geldt met heel veel van jullie artikelen. Waar komt dit allemaal vandaan?

 • happy-mommy

  uhm ik weet t zo net nog niet hoor volgens mij eet de gemiddelde nederlander dagelijks een prakkie aardappelen

 • rlyblue

  Ik vind dit te weinig info om hier goed rekening mee te kunnen houden. Hoe ver van tevoren moet je minderen? Een maand of en jaar? En mag je tijdens de zwangerschap weer terug naar je oude niveau? Wat ik zo znel heb kunnen vinden krijgt een kleine 7% met zwangerschapsdiabetes te maken. 50% meer kans houdt dus in dat de kans nog steeds maar rond de 10% ligt. Aangezien ik van de andere risocofactoren die ik via google vind bijna geen risicofactoren heb, denk ik niet dat ik er snel mijn eetpatroon op zou aanpassen. We eten al weinig aardappelen, maar stel dat ze dit voor pasta hadden gevonden, wat we meerdere keren per week eten, denk ik niet dat ik snel een alternatief zou pakken. Wellicht als ik het al een keer gehad had dat ik voorzichtiger zou zijn?

 • anna2012

  goh zonder dat ik dit wist is dit nog een hele mooie reden waarom ik geen aardappelen meer eet :-) deed dit al vanaf oktober niet meer. tuurlijk heb je wel eens uitzonderingen zoals als je uit eten gaat maar over het algemeen eet ik dus al die tijd geen aardappelen meer. en hier dus weer een mooie reden waarom!

Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50