'Te veel aardappels eten vergroot kans op zwangerschapsdiabetes'

  • in Voeding
  • 5
  • 3996
  • 14/01/2016

Aangezien je lijst van wat je niet mag eten tijdens je zwangerschap vast nog niet lang genoeg is (….), kan dit er ook nog wel bij: aardappels. Althans, het gaat eigenlijk om het eten van aardappels vóór de zwangerschap. Het eten van te veel oer-Hollandse piepers voordat je zwanger wordt, zou namelijk de kans op diabetes aanzienlijk vergroten tijdens de zwangerschap.

Dit blijkt uit een studie waarbij meer dan 15.000 vrouwen in de Verenigde Staten tien jaar lang gevolgd werden. Vrouwen die een portie aardappelen per week eten, zouden 20% meer kans hebben op het krijgen van zwangerschapsdiabetes. Met twee tot vier porties per week zou je 27% meer kans hebben op ontwikkeling van de ziekte. Eet je vijf porties of meer per week? Dan is de kans groter dan 50% (!), volgens de Amerikaanse wetenschappers die hun onderzoek publiceerden in British Medical Journal. Vrouwen die twee porties aardappelen per week skipten en dit verruilden voor twee porties groenten (erwten, bonen of linzen) zouden 12% minder kans hebben om de ziekte te krijgen.

Oorzaak
Cuilin Zhang, dokter van het Nationale Instituut van Gezondheid in Maryland zegt: ‘We hebben ontdekt dat een hogere pre-zwangerschapsconsumptie van aardappelen wordt geassocieerd met zwangerschapsdiabetes, zelfs na correctie van andere hoge risicofactoren. Vervanging van de aardappelen met andere groentes werd geassocieerd met een lager risico.’

Maar waar ligt dit verband nu aan? De wetenschappers denken dat de hoge hoeveelheid zetmeel in de aardappelen zorgt voor de piek in glucose, wat de diabetes veroorzaakt. Ook de kans op diabetes type 2 later in het leven wordt daardoor groter, aldus de onderzoekers. Het onderzoek is uitgevoerd met alle soorten aardappelen, behalve zoete aardappelen. Kijk, dat vinden we dan weer jammer.

Voor de echte aardappeleters onder ons is dit natuurlijk slecht nieuws. Ga jij hier rekening mee houden?

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Bron: Nu.nl

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (5) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50