T-shirt voor papa’s gaat viraal: “Vaders passen niet op, ze vóéden op!”

T-shirt voor papa’s gaat viraal: “Vaders passen niet op, ze vóéden op!”
  • in Vaders
  • 3
  • 10512
  • 04/05/2016

T-shirts met tekst kunnen heel gaaf zijn, maar ze maken lang niet allemaal zo veel indruk als het volgende stuk katoen. The National At-Home Dad Network ontwierp een shirt met daarop “Dads Don’t Babysit. It’s Called Parenting”. En nu wil elke vader het hebben.

Hand omhoog als je je collega/buurvrouw/moeder vertelde van je stapplannen voor het weekend en je deze reactie kreeg: “Oké, en dan past papa op?” Ja, dat dachten we al: bijna iedere moeder heeft weleens zoiets gehoord. En als je héél, héél eerlijk bent, heb je het misschien zelf ook weleens gezegd. Dat kan dus écht niet, vindt The National At-Home Dad Network, een initiatief om vaders die thuisblijfouder zijn te informeren en te ondersteunen. Als vader doe je namelijk wel meer dan ‘even oppassen’ als mama op haar citybike stapt om schoenen te gaan shoppen. Ze zijn óók gewoon ouder. En dat mag de hele wereld weten. Daarom ontwierp de organisatie een T-shirt met de opdruk “Dads Don’t Babysit. It’s Called Parenting”. Het Britse The Dad Network postte vervolgens een foto van het shirt op Facebook en Reddit. En toen was het aan: het kledingstuk veroorzaakte een stortvloed aan reacties, en dat doet het nog steeds.

Vaders reageren
Op het T-shirt reageren via social media en de website Reddit honderden vaders. Een kleine greep uit de reacties:

"Het stak echt toen ik een thuisblijfvader was en mensen me vroegen naar het oppassen. Mijn vrouw reisde voor haar werk 70% van de tijd en als ze thuiskwam, maakte ze huiswerk voor haar opleiding. En nóg waren er mensen die mij niet als ouder zagen, terwijl ik toen de ‘hoofdouder’ was."

"Ik ben een alleenstaande vader van een dochter van 7. Als ik de ouders van haar vriendjes bel om hun kinderen uit te nodigen voor een sleepover, wordt er gevraagd: 'Is de moeder er dan?' Wanneer ik vervolgens antwoord: 'Er is geen moeder', volgt een lange stilte. Uiteindelijk komt er niemand logeren."

"Mijn vierjarige had een moeilijk momentje in de supermarkt. Hij was niet stout, maar het was zo’n ‘Ik-vind-het-leven-stom-en-ga-nu-zitten-en-dramatisch-huilen’-moment. Een oudere vrouw reageerde vervolgens met: ‘Ah, dit jongetje heeft zijn moeder nodig, waar is ze?’ Ik kon niets anders zeggen dan: ‘Hoe moet ik dat weten?! Als u haar vindt, licht ons even in.’ Het was weer zo’n typische aanname dat vaders geen ouder kunnen zijn."

Geen tweede ouder
De ontwerper van het shirt is Chris Routly, directeur van het At-Home Dad Network. Wat vindt hij van de reacties die het T-shirt teweeg heeft gebracht? “Ik kan niet blij genoeg zijn dat de boodschap zo veel mensen heeft bereikt”, vertelt hij op Babble. “Het is een klein, maar heel belangrijk ding. Het maakt echt uit welke woorden je gebruikt. Je hoeft je niet eens zelf aangesproken te voelen om te zien dat het woord babysitten voor een vader die zijn kind opvoedt, uitdrukt dat de vader altijd de ‘tweede ouder’ is. Niet alleen lijkt het te zeggen dat vaders minder goed in staat zijn voor hun kind te zorgen, ook duidt het erop dat opvoeden vooral de taak van de moeder is en dat vaders er meer zijn om te helpen.”

Wat vind jij: maakt het shirt een goed punt?

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.


Bron: Babble
Beeld: The Dad Network

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50