Suikervrij opvoeden: wel of niet?

Suikervrij opvoeden: wel of niet?

Op de oproep ‘je kind suikervrij opvoeden of niet’ kwamen heel veel reacties binnen. Zo denken de BabyBytes-lezeressen erover.

Kim: “Ik vind het belangrijk dat ons zoontje van nu 22 maanden een gezonde basis meekrijgt. Ik ben creatief geworden in het maken van gebakjes en muffins zonder suiker maar met bijvoorbeeld honing en fruit. En de kleine weet niet beter. Zelf ben ik ook met suiker geminderd. Ik drink alleen nog water en thee zonder suiker, omdat ik als ouder een voorbeeld ben. Als hij naar de basisschool gaat, gaan we langzaam wat suikers in zijn leven toestaan, maar wel met mate.”

Manon: “Het liefst zonder, maar zolang de overgrote meerderheid er niets om geeft wat hij of zij eet, is het bijna niet mogelijk om een kind gezond te laten eten! Het is tegenwoordig schijnbaar 'zielig' als je ze liever yoghurt/snackgroenten tussendoor geeft. Zielig als ze geen suiker krijgen. Omgekeerde wereld:)

Ragna: “Zoveel als kan wel. Maar het is best lastig, want vaak vinden anderen het zielig dat hij niet ‘iets lekkers’ mag. Maar zolang onze kleine man (11 maanden) echt pure smaken gewoon prima vindt, is hij super blij met een gewone rijstwafel, volkoren pap, brood met beetje boter en de suikers uit fruit. En ik wil graag de basis puur houden. Dan mag hij straks als hij dat zelf gaat vragen, op zijn tijd best een snoepje of koekje. Dat hoort er ook bij en wil ik zeker niet ontzeggen. Alleen dan hoop ik dat hij nog net zo geniet van tomaatjes, broodkorstje, aardbeien en water.”

Lees ook:
Vijf gezonde ontbijtjes voor je baby of dreumes

Anouska: “Onze kinderen zijn dol op fruit en eten ook hun groenten, maar krijgen net zo goed een snoepje of koekje. Gewoon je gezonde verstand gebruiken.”

Marissa: “Overal waar te voor staat is niet goed. Alles met mate. Alle smaken laten leren kennen. Gezond en gevarieerd maar bijvoorbeeld een broodje Nutella moet gewoon kunnen!”

Inge: “Drinken zoveel mogelijk suikervrij. Snoepjes en zoet broodbeleg met mate. En dat allemaal omdat de vader van mijn dochter diabetespatiënt is. Dus we zijn er zeker wel mee bezig om op te letten wat ze binnen krijgt.”

Nicole: “Helemaal suikervrij opvoeden hoeft niet, maar mijn kindjes hoeven niet overladen te worden met snoep en koek en andere troep.”

Patricia: “Hier geen cola, geen wit brood, geen gevulde koeken, geen frisdranken en geen volle sappen. We missen het helemaal niet. Dochter vraagt zelf vaker om fruit uit school dan snoep of koek. Ik denk dat als je dat aanleert, het zo blijft. In het weekend wel toetjes of vla, cup cake of chips maar doordeweeks niet.”

Anouschka: “Helemaal suikervrij niet, maar geen snoep, extra suiker etc. Ze kent ‘t niet dus mist ‘t niet. Er zijn genoeg dingen die ze wel kan eten zonder troep binnen te krijgen. Zolang dit haalbaar is, waarom niet? Krijgt ze er dadelijk veel mee te maken is dan is het een ander verhaal. Nu is  ze anderhalf en ze red ’t prima.

Sanne: “Hier tot 1,5 jaar suikervrij en daarna met zeer veel mate. Zoontje wordt alleen maar vervelend zodra de sugar rush voorbij is. Dan stort hij in en zit hij even helemaal niet lekker in z'n velletje. Niet gezond dat geschommel van die bloedsuikers op zo'n jonge leeftijd. Op oudere leeftijd ook niet maar dan kan hij zelf bewust keuzes maken.”

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


  • pretbuik

    Van vroeger uit kan ik mij nog herinneren dat er bij ons altijd kinderen kwamen spelen omdat ze thuis geen snoep kregen. Elke keer dat gebedel.. Nee, hier is het 'gewoon' dat we elke dag een snoepje/koekje/glaasje fris of limonade krijgen op vaste tijden. Hij eet net zo goed z'n groente en fruit, beweegt meer dan genoeg dus zie het probleem niet.

  • Druif89

    Ik sluit me aan bij alle "alles met mate" voorbeelden hierboven.

  • Shrimp

    Nee.. tijdje geprobeerd maar je wordt er zo neurotisch van in de “ maatschappij “ . Op verjaardagen mogen ze gewoon lekker mee snoepen. Ik eet zelf geen varkensvlees maar ook dat mogen ze kiezen of ze wel of niet het worstje nemen van de bekende “ kaas worst en komkommer schaal” 🤭 wat zijn we eigenlijk grappig als Nederlanders , lekker gul ook zo’n schaal 🤣🤣

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50