Steeds minder kinderen wonen bij beide eigen ouders

Steeds minder kinderen wonen bij beide eigen ouders
  • in Moeder
  • 2
  • 8565
  • 28/12/2017

Zowel mijn ouders als mijn schoonouders zijn nog bij elkaar. Een unicum, als ik even rondvraag in mijn omgeving. Veel van mijn vrienden en vriendinnen komen uit gezinnen waarbij de ouders uit elkaar gegaan zijn. Nu blijkt dat er de afgelopen jaren alleen maar meer kinderen bijgekomen zijn, die niet meer samen met beide ouders in één huis wonen.

In twintig jaar tijd is het aantal kinderen onder de 17 dat niet meer in hetzelfde huis woont als beide ouders gestegen van 400.000 in 1995 naar 600.000 in 2015. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek

Ruim de helft van de kinderen die niet meer bij beide ouders wonen, maakte een scheiding mee. Dat betekent dus, dat veel kinderen al geboren worden als de ouders niet meer bij elkaar zijn. 

Waar wonen de kinderen?

Omdat mensen maar op één adres ingeschreven kunnen staan, kon het CBS geen concrete cijfers vinden over waar kinderen precies wonen en in hoeveel gevallen er sprake is van een co-ouderschap (waarbij beide ouders een even grote rol in de opvoeding vervullen). Uit de enquête onder gescheiden ouders van het onderzoek ‘Nieuwe Families in Nederland’ - dat werd gehouden in 2010 - blijkt dat 27 procent van de gescheiden ouders gekozen heeft voor een co-ouderschap. In 70 procent van de gevallen is de moeder hoofdopvoeder en in slechts 3 procent van de gevallen woonden de kinderen grotendeels bij hun vader. 

Co-ouderschap

Uit onderzoek van het CBS in samenwerking met de universiteit van Utrecht, bleek dat het voornamelijk de hoger opgeleide ouders zijn die kiezen voor een co-ouderschap. Dit is meestal een succesvolle beslissing: in 80 procent van de gevallen is deze afspraak twee jaar na de scheiding nog steeds van kracht. 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50