Slik jij medicijnen tijdens je zwangerschap?

Slik jij medicijnen tijdens je zwangerschap?

Soms kun je niet anders: medicijnen slikken tijdens je zwangerschap. Als het goed is, weet de verloskundige dit en zal zij of je arts hierin goed begeleiden. Want niet alle medicijnen zijn geschikt om te blijven slikken tijdens je zwangerschap. Toch blijkt uit onderzoek dat het niet helemaal goed gaat met het gebruik van medicijnen tijdens een zwangerschap.

Uit Belgisch onderzoek blijkt dat zeven procent van de zwangere vrouwen medicatie neemt die gevaarlijk kan zijn voor de ontwikkeling en de gezondheid van de baby. Bij het onderzoek van de Onafhankelijke Ziekenfondsen (OZ) werd er gekeken naar welke medicijnen werden terugbetaald bij 68.500 bevallingen van 63.736 vrouwen tussen 2014 en 2016.

Lees ook:
'Al die ziekenhuisbezoeken...Wat een rotzooitje weer!'

Hartafwijkingen

Zo kwam naar voren dat 4,7 procent van de zwangere vrouwen in het derde trimester van de zwangerschap niet steroïdale ontstekingsremmers als iboprufen namen. Dit medicijn kan leiden tot hartafwijkingen bij het kind.

Liever geen medicijnen

Gynaecoloog Johan van Wiemeersch in de Belgische krant De Standaard: “Vrouwen zijn zicht er te weinig van bewust dat medicatie, net als alcohol en nicotine, niet genomen mag worden tijdens de zwangerschap. We moeten zwangere vrouwen op het hart drukken dat ze beter geen medicijnen nemen. Als ze dat wel doen, moet het om een weloverwogen keuze gaan in samenspraak met de arts.”

Heb jij vragen of twijfels over medicijnen en je bent zwanger? Overleg altijd eerst met je verloskundige of begeleidend arts!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (10) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50