Slecht rapport? Kind moet wel ontspannen

Slecht rapport? Kind moet wel ontspannen

Voor ouders is het nooit leuk om te zien dat je kind slecht heeft gepresteerd op school. Maar Piet Casier, expert in psychisch en sociaal welzijn bij het Belgische Centrum voor Leerlingbegeleiding, zegt tegen HLN.be dat het belangrijk is om je kind toch gewoon in de kerstvakantie te laten ontspannen na een slecht rapport.

Als de resultaten tegenvallen van de eerste maanden school dan is het belangrijk om samen met je zoon of dochter eerst de resultaten te vergelijken met vorig jaar. Dit doe je voordat je naar het oudergesprek op school gaat. Zie dit gesprek ook niet als iet negatiefs, maar juist als iets positiefs en dat jullie samen met de leerkracht gaan kijken hoe de resultaten verbeterd kunnen worden.

Wat is een positief oudergesprek?
'Bij een moeilijk gesprek tussen leerkracht en ouders kunnen emoties al snel hoog oplopen en dat is helemaal normaal. Dat bewijst dat je als ouder begaan bent met je kind en zijn of haar schoolresultaten. Maar ondanks die emoties is het toch heel belangrijk dat je als moeder of vader leert luisteren naar het verhaal van de leerkracht. Als je kwaad, teleurgesteld of in shock bent, bestaat de kans dat je het verhaal van de leerkracht niet helemaal oppikt. Voor je begint uit te dokteren hoe deze situatie rechtgetrokken moet worden, is het nodig dat ouders, de leerling en leerkrachten alle ingrediënten op tafel leggen om te kijken hoe het beter kan. Als dat gerealiseerd wordt, dan kan je van een goed gespek spreken. Probeer de teleurstelling een plaats te geven om dan samen met de leerling op een positieve manier de kracht te zoeken om in juni met een beter rapport naar huis te komen', aldus Piet Casier tegen HLN.be. 

Enkele vragen die je zeker moet stellen: 
- Heeft mijn kind zich genoeg ingezet op school en – als hij/zij al wat ouder is – genoeg gestudeerd? Als dat het geval is is het ook belangrijk de vraag te stellen of hij/zij niet een een stapje terug moet doen.

- Zijn er de afgelopen maanden/weken dingen gebeurd die invloed hadden op de resultaten? 

- Wat kan er aan die oorzaken gedaan worden?

Volledig verhaal
Hoewel het lastig is om negatieve feedback van de leraar te krijgen, is het toch belangrijk om niet direct in de verdediging te schieten maar hem of haar het verhaal te laten doen. 

Lees ook: Kinderen van hongeropgeleide ouders hebben meer kansen op school

En wat zeg je daarna tegen je kind?
Het heeft niet zoveel zin om je kind direct elke dag bijles te gaan geven in rekenen, taal of wat dan ook. Wél is het belangrijk om even de tijd te nemen om met hem of haar te praten hierover. Maar laat je zoon of dochter daarna gewoon lekker van de kerstvakantie genieten in plaats van elke dag de slechte schoolresultaten ter sprake te laten komen. Vanaf januari kunnen jullie dan weer samen gaan kijken naar hoe jullie dit kunnen aanpakken.

Hoe ga jij om met een slecht rapport van je kind?

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like Babybytes.nl op Facebook en volg ons op Twitter!

Bron: HLN

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50