Schuldgevoel en moederschap: een herkenbare combinatie 

Schuldgevoel en moederschap: een herkenbare combinatie 
  • in Moeder
  • 0
  • 497
  • 06/04/2023

Heb jij ook zo vaak een schuldgevoel als moeder zijnde? Dat je werk je opslokt, dat je te moe bent om vrolijk te zijn of een andere reden? Waar voel jij je schuldig over? 

Uit Brits onderzoek blijkt dat maar liefst 95 procent van de moeders last heeft van schuldgevoelens. Er werden 2.000 moeders ondervraagd. We schatten in dat dat percentage in Nederland niet veel zal verschillen. 

Waarover voelen we ons schuldig? 

Maar wat zijn de redenen van dat schuldgevoel? We lichten er een aantal uit uit het onderzoek: 

'Dat je niet alles kan kopen voor je kindje’ 

Het leven is tegenwoordig duur. Met stijgende energiekosten, kosten voor de opvang en levensmiddelen is het voor veel ouders lastig om zelfs rond te komen. Alyssa: ‘Met de stijgende kosten, moet ik vaak dingen laten voor wat het is. Maar als ik andere ouders die het financieel beter hebben, veel geld zie uitgeven aan hun kinderen, vraag ik me soms af of ik mijn kind niet tekortdoe.” 

Meer tijd voor mezelf 

Om een beetje op te laden, is het heel fijn om soms tijd aan jezelf te besteden. Maar ja, dat werkt ook op je schuldgevoel. Amy: “Om te verlangen naar meer me-time maar dat ik dan weg ben van mijn zoon, daardoor voel ik me schuldig.” 

Schuldgevoel naar je oudste toe 

Als je een baby hebt, dan kan al je aandacht worden opgeslokt en is er wat minder aandacht voor de andere kinderen. Marie: “Ik heb ook een baby en ik vind het lastig om de balans te vinden qua aandacht voor mijn baby en mijn peuter. Vooral als ik meer aandacht aan mijn baby moet geven in sommige situaties dan aan mijn peuter.” 

Waar voel jij je schuldig over als moeder? 

Lees ook: 

Firefly Lane-actrice Katherine Heigle over haar schuldgevoel als werkende moeder
Waarom je een postpartum depressie niet moet bagatelliseren

Bron: HuffingtonPost 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50