Schilfers op je baby's hoofd: zo kom je er vanaf!

Schilfers op je baby

Mijn zoon werd geboren met een bescheiden laagje dons op zijn bolletje. Tot mijn grote verdriet verdwenen die prachtige haartjes toen hij ongeveer drie weken oud was. Toen hij later ook nog last kreeg van schilfertjes op zijn kale knar, moest ik echt even slikken. Natuurlijk was het nog steeds de mooiste baby op de wereld (echt!), maar ik was toch wel erg benieuwd wat die schilfertjes daar precies deden en – nog belangrijker – hoe we er vanaf konden komen.

Berg?

Ik typte ‘baby schilfers op hoofd’ in op Google. Al snel leerde ik dat we te maken hadden met een baby met berg. Zoals, zo bleek, heel veel baby’s. Berg is een vorm van eczeem. De gist pityrosporon ovale veroorzaakt op de door talg vettige plekken op het lichaam (de hoofdhuid en wenkbrauwen bijvoorbeeld) een huidreactie. Hierbij ontstaan de roodhuid en schilfertjes die berg zo typeren. Hoe naar of ronduit viezig het er ook uit kan zien: het is niet pijnlijk, schadelijk en/of besmettelijk.

Weg ermee

Ik wilde per se van die lelijke schilfertjes af toen mijn knul een enorme bos haar op zijn bolletje aan het kweken was. Tussen zijn steeds langer wordende lokken door af en toe een schilfertje wegpeuteren, was toch wel storend. Nu bleek het afrekenen met berg een koud kunstje waarvan ik me afvraag waarom ik dat niet eerder heb gedaan. Hoe dan ook, je gaat als volgt te werk:

 • Smeer de hoofdhuid van je baby royaal in met babyolie.
 • Laat het even (ik heb in mijn omgeving variaties gehoord van drie minuten tot een hele nacht, dus kijk maar!) intrekken.
 • Schraap voorzichtig de zompig geworden schilfers met een kartonnen kaart of een oude pinpas of iets dergelijks van je baby’s bolletje.
 • Borstel met een zachte borstel de overige schilfers los.
 • Parkeer je kind onder de douche, alwaar je zijn/haar haartjes even wast.

Bij ons heeft het goed gewerkt. Ondanks dat berg geen kwaad kan en er niets verkeerds doet, was ik blij dat het hoofdhuidje van mijn zoon er weer glad en schoon uit zag. Het was een heel kleine moeite om dat hoofdje weer schoon te krijgen, dus ik zou iedereen aanraden om dat lekker te doen. Zo gebeurd!

Reageer op dit artikel

reacties (6) Stuur een bedankje


 • kaartje704

  Ik heb het een tijdje zo gelaten. Maar toen ging ik na de douchebeurten met een luizenkam over de hoofdhuid zodat de grootste schilfers weg waren. Het duurde een paar keer, zeker 5 keer maar daarna was de berg zonder olie of iets dergelijks verdwenen. Mijn zoontje had er ook weinig last van. Bij Mn oudste gebruikte ik speciale berg bestrijding van dr leenarts, toen was en bleef het perfect in 1 keer weg maar is wel een beetje prijzig.

 • Pebblish

  Ik kreeg het met geen van de tips op internet weg in bad, tot ik een keer haar haartjes waste met baby shampoo onder de douche en sindsdien geen schilfertjes meer gezien.

 • siemmie

  Gewoon met regelmaat de haartjes goed wassen en vooral heel goed spoelen met SCHOON water (geen badwater) voorkomt dat ze berg krijgen..

 • Kez

  Mijn babies vonden het vreselijk als ik de berg probeerde te verwijderen ( ook op bovenstaande wijze). Dus liet ik het lekker zitten.

 • Mama-van-meisje

  Is ook het beste om gewoon te laten zitten. Gaat vanzelf over. Als het biet over gaat is het een ander exceem en moet je er gewoon mee naar de dermatoloog.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50