Scheiden en afscheid nemen

Scheiden en afscheid nemen

De auto rijdt langzaam de straat uit en op het moment dat 'ie de hoek om is, laat ik mijn glimlach vallen en stromen de tranen over mijn wangen… Daar sta ik dan, op mijn blote voeten, midden op straat voor ons nieuwe huis.

Ik ben gescheiden. Zo, daar is het. Het was niet de planning toen ik 15 jaar geleden verliefd werd, of toen we samen dansten omdat we ons eerste blauwe streepje zagen op de clearblue, en al helemaal niet toen we na negen maanden twee keer opnieuw verliefd werden op onze geweldige kinderen… maar toch is het nu zo.

En ik weet dat het beter is. Verstandelijk. Maar als ik het verdriet of het onbegrip in de ogen van mijn kinderen zie dan kan ik niet bevatten hoe ingewikkeld het leven soms is.

Lees ook de vorige blog van Roos:
Roos coacht: doktertje spelen

Geweldige vader

En dan hebben wij nog geluk gehad.

We overleggen alles in goede harmonie en ik weet dat hun papa een geweldige vader is; ik vertrouw er compleet op dat als ze bij hem zijn hij goed voor ze zorgt en hij hen dat geeft wat ze nodig hebben. Hoeveel ouders hebben niet ál het verdriet en de pijn en zitten dan óók nog eens in de rats over of de kinderen het wel goed hebben bij de andere ouder? Hoe hou je dat vol?! Serieus. Ik zie een hoop ouders die daar mee worstelen, zowel privé als in mijn praktijk, maar nu ik er zelf voor sta: dat is toch bijna een onmogelijke opgave!

Geen idee

Ik weet veel van kinderen, gezinnen, ontwikkeling, opvoeding en opgroeien, ja, zelfs over scheiden. Toch voelde ik me een aantal maanden geleden compleet in mijn hempje staan… “HOE DAN?!” Dacht ik alleen maar. Ja, ik wist heus wel wat ik andere ouders zou vertellen in zo’n situatie; wat je juist wel en juist niet moet doen… Maar toen ik er middenin zat had ik echt geen idee meer…

'Afscheid' van je kinderen

Inmiddels is het gelukt om van een nieuw huis een thuis te maken en voelt het alsof het stof nu neer dwarrelt. Ik begin eindelijk door de bomen weer een klein beetje het bos, en de zonnestralen door alle bladeren, te zien. Toch vraag ik me serieus af of dat ‘afscheid’ nemen van je kinderen, al is het maar voor even… omdat dat toch als een ‘gedwongen iets’ voelt als je gescheiden bent… wordt dat makkelijker?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Rosanne van der Laarse is moeder van twee heerlijke druktemakers en dus ervaringsdeskundige op het gebied van 'ouder zijn'. Ze weet hoe ongelofelijk lastig opvoeden kan zijn, zelfs als alles redelijk 'naar behoren' gaat. Ook weet ze door ruim 13 jaar ervaring in de Jeugdzorg dat dat nog maar het begin kan zijn, en dat veel ouders voor veel grotere uitdagingen staan.

In 2014 is ze gestart met haar praktijk De Kinder- en Opvoedcoach; waar ze coaching en training geeft aan kinderen, jongeren en ouders. Haar missie is haar bijdrage te leveren aan meer gelukkige gezinnen in dit land. Dat geluk zit vaak in de kleine dingen.

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

2 leden zijn nu online
Aanmelden