's Werelds kleinste baby is een vechtertje

Na een zwangerschap van 26 weken werd zo’n negen maanden geleden het Duitse meisje Emilia Grabarczyk geboren met een geboortegewicht van - houd je vast - 226 gram! Ze was de kleinste baby die levend ter wereld is gekomen en zo keihard heeft gevochten dat het nu goed met haar gaat.

Tijdens de zwangerschap van Emilia waren er problemen met de placenta. Deze gaf niet voldoende voeding om goed van te groeien. Daarom moest haar moeder veel te vroeg van haar bevallen. Emilia was verschrikkelijk klein, slechts 22 centimeter lang. Haar voetje was even groot als een vingertop en ze woog net zoveel als een stronkje broccoli.

Haar artsen vreesden voor haar leven. Dokter Bahman Gharavi noemt het een wonder dat Emilia het heeft overleefd. “De meeste prematuur geboren kindjes van 397 gram overleven niet. Het is dus echt aan Emilia’s extreme vechtersmentaliteit te danken dat ze er nog is.”

Nu, negen maanden later, gaat het naar omstandigheden goed met Emilia. Ze weegt zo’n drie kilo - even veel als een gemiddelde voldragen baby - en ontwikkelt zich naar behoren. In de eerste instantie ziet het er bovendien niet naar uit dat Emilia een handicap of stoornis aan haar vroeggeboorte overhoudt, al houdt haar arts een slag om de arm: “Te vroeg geboren kindjes hebben een grotere kans op hyperactiviteit en leerproblemen. Dit zou bij Emilia op een later leeftijd ook kunnen openbaren, maar het hoeft niet.”

Haar moeder is dolgelukkig: “Er waren heel wat verdrietige, angstige dagen en er hebben een hoop tranen gevloeid. Gelukkig wilde Emilia zelf graag overleven.”

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50