Als je voorkeur hebt voor één van je kinderen...

Als je voorkeur hebt voor één van je kinderen...

"Ik vind het echt heel erg om het toe te geven Roos, maar ik vind Rosa gewoon echt veel leuker. Ik word soms gék van Timo. Hij haalt het bloed momenteel onder mijn nagels vandaag! Als hij 's ochtends 'Mahaaam!' roept, dan voel ik mijn bloeddruk al stijgen. En eigenlijk vind ik dat verschrikkelijk..."

Ouders kunnen verschrikkelijk worstelen met hun gevoelens voor hun kinderen. En al helemaal als er meerdere kinderen zijn, en er dus ook nog 'vergelijken' bij komt kijken. 

Lees ook:
Als je een voorkeur hebt voor een geslacht

Let's face it: we houden ongelofelijk veel van onze kinderen. Onvoorwaardelijk zelfs. Maar dat wil niet zeggen dat we hun gedrag niet de ene levensfase makkelijker vinden dan de andere. En volgens mij mag dat. Wij zijn als ouders namelijk ook maar mensen! Een 'makkelijke' fase is voor de meeste ouders beter te handelen dan een fase getekend door slecht slapen en driftbuien. 

Herkennen en erkennen

De clou zit 'm denk ik in het herkennen en erkennen van het feit dat je je zo voelt, en erop inspelen. Als een van je kinderen ongelofelijk dwars is, dan is daar meestal een reden voor. Misschien helpt het wel om eens een paar keer ‘n halfuurtje alleen met hem of haar wat leuks te doen. Gewoon even samen een balletje trappen ofzo. Samen-tijd doet kinderen vaak goed, en jou ook. Vaak helpt dat om in alle rust ook weer de leuke kanten van je kind te zien en ervaren. 

Meer ontspanning

Ga jezelf niet 'straffen' omdat je je zo voelt. Het is normaal dat het wat met je doet als je het gevoel hebt dat er continu strijd is of je het gevoel krijgt dat je nooit iets goed kunt doen. En zodra je duidelijk hebt dat dat gevoel dus bij je leeft kun je er iets constructiefs mee doen. Misschien heb je wel wat meer ontspanning nodig? Misschien heb jij in deze levensfase van je kind wel net iets meer nodig om bij te kunnen tanken en het allemaal vol te kunnen houden. En hoe zou je dat dan voor elkaar kunnen krijgen? Er zijn vaak een stuk meer mogelijkheden en oplossingen dan je in eerste instantie denkt. En ja, jouw behoeftes zijn daarin juist heel erg belangrijk! Jij hebt namelijk de taak om je kind door al die fases heen te loodsen, en dan is het van groot belang dat jij er zelf ook lekker bij loopt.

Weegschaal

Zie het opvoeden van meerdere kinderen als een weegschaal: de ene keer krijgt de een wat meer aandacht, de andere keer de ander. Zolang je het een beetje in de gaten houdt is dat echt geen precisiewerk, want aan het einde van de rit zijn hun bakjes met evenveel liefde gevuld. Uiteindelijk gaat dat in bijna alle gezinnen vanzelf. 

En mocht dat bij jou niet zo voelen, dan weet je me te vinden ;)

Lees ook de vorige edities van Roos Coacht!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Rosanne van der Laarse is moeder van twee heerlijke druktemakers en dus ervaringsdeskundige op het gebied van 'ouder zijn'. Ze weet hoe ongelofelijk lastig opvoeden kan zijn, zelfs als alles redelijk 'naar behoren' gaat. Ook weet ze door ruim 13 jaar ervaring in de Jeugdzorg dat dat nog maar het begin kan zijn, en dat veel ouders voor veel grotere uitdagingen staan.

In 2014 is ze gestart met haar praktijk De Kinder- en Opvoedcoach; waar ze coaching en training geeft aan kinderen, jongeren en ouders. Haar missie is haar bijdrage te leveren aan meer gelukkige gezinnen in dit land. Dat geluk zit vaak in de kleine dingen.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50