Roos Coacht: Pssst! 7 dingen die je MOET weten voor je moeder wordt

Roos Coacht: Pssst! 7 dingen die je MOET weten voor je moeder wordt
  • in Zwangerschap
  • 0
  • 10887
  • 05/05/2019

Ik weet nog dat ik het eerste jaar van mijn eerstgeborene regelmatig heb gedacht: shit, wáárom heeft niemand me dit verteld vóór ik besloot dat ik moeder wilde worden?! Ze hebben het allemaal over de moederliefde, de roze wolk, je -koedie koedie- schattige baby’tje. Helemaal waar, maar hier zijn een aantal dingen die je óók moet weten, zodat je wat beter voorbereid bent dan ik was.

Een platte buik na zes weken of na zes maanden is voor de meeste mensen een utopie 
Misschien dat het Monique Smit lukt. Leuk voor haar. Voor de meeste ‘gewone’ mensen, die ‘gewoon’ eten en niet de tijd (en zin) hebben om vijf keer per week in de sportschool te vertoeven: too bad!

Niet iedereen heeft een roze wolk 
Er zijn vrouwen die ervaren de mooie ‘roze wolk’. Een vriendin van me kon er zelfs bijna niet meer vanaf komen. Die blééf stralen en was bijna manisch te noemen. Zeker 65% van de vrouwen heeft maar een heel klein, of geen wolkje. De meesten van ons houden ongelofelijk veel van dat nieuwe wezentje, maar hebben ook heel veel last van de bevalling, hormonen, slechte nachten en de hele nieuwe situatie. En ook dat is oké, maar het is goed dat je het weet zodat het straks niet als een klap voelt als je kindje er is en jij maar blijf wachten op dat happydepeppie-gevoel. 

Ja, de meeste borsten gaan hangen van borstvoeding 
Dit kan bijtrekken, dat hoeft niet. Is dat een reden om geen borstvoeding te geven? Wat mij betreft absoluut niet. Ik vond het een geweldige ervaring en ben trots op mijn meiden, al hebben ze sinds de kids ietwat meer last van de zwaartekracht. So what?

Alleen baby’s van anderen slapen door
Nou ja, dat dacht ik tenminste. Ik hoorde van iedereen om me heen dat hun kinderen al na een week doorsliepen. Zij hadden nóóit problemen met nachtrust. Nee hoor, hoe kwam ik erbij? Ik voelde me daarin soms alleen staan en vroeg me bij onze eerste weleens af wat ik dan in hemelsnaam fout deed. Uiteindelijk krijgen ze allemaal een ritme en komt er een tijd dat je weer normaal slaapt. Maar de eerste tijd kun je twijfelen of er ooit nog een tijd komt dat je niet met wallen ter grootte van twee vuilniszakken onder je ogen loopt. Een kind is NIET de redding van je relatie! 
Als je relatie al niet helemaal lekker loopt is een kind NIET de oplossing. Natuurlijk kan de eerste periode van het ‘vrijen om zwanger te worden’ en het samen naar echo’s kijken je dichterbij elkaar brengen, maar daarna begint het slagveld. Niet slapen, verschillende visies, spanning. Ja, het is ook een geweldige tijd hoor, maar volgens mij niet bepaald als je relatie al zeer wankel is. Weinig nachtrust, veel moeten en veel spanning gaat het er in ieder geval niet beter op maken. 

De ontplofte egel
Het was Daphne Deckers die in haar boek de vagina van de net bevallen vrouw vergeleek met een ontploft dier. Hoewel ik het wat cru vind klinken is het helaas voor een groot gedeelte van de vrouwen waar dat je vagina de eerste tijd na de bevalling een ‘war-zone’ is en ik moet echt de eerste vrouw nog live spreken (in boeken en tv-series kan dat namelijk altijd wel) die de eerste maand na de bevalling alleen al aan seks kon denken zonder in de kramp te schieten. Ook met dit onderwerp: gewoon wachten tot het voor jou weer goed voelt!

Vakantie bestaat niet meer 
Ik weet nog wel dat ik zó teleurgesteld was tijdens onze eerste vakantie met kind. Wanneer kon ik uitslapen? Rustig een boek uitlezen? Een avond een wijntje drinken samen met mijn vent? Ook tijdens de vakantie gaat het baby-ritme gewoon door. Probeer niet te veel vast te houden aan ‘wat was’ maar vooral te genieten van ‘wat is’. En nee, van vakantie met kinderen rust je niet altijd uit. Maar is dat altijd nodig om een mooie tijd met elkaar te hebben?

Maar last but not least, van tevoren weet je niet hoe je kunt overlopen van liefde op de gekste momenten. Als ze koortsig op je liggen en je een zweetplek ter grootte van je kindje op je borst hebt, als de eerste pleister geplakt moet worden op een zere knie, als hij zijn eerste drol op het potje heeft gedaan, als ze zo klein als ze is in een groot bed ligt te slapen, als ze rozig en ontdaan is van haar eerste driftbui.
Moeder worden is een achtbaan met een aantal zaken waar je soms even van moet slikken… Maar it’s all worth it.

Lees ook de vorige artikelen in de rubriek Roos Coacht!

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Rosanne van der Laarse is moeder van twee heerlijke druktemakers en dus ervaringsdeskundige op het gebied van 'ouder zijn'. Ze weet hoe ongelofelijk lastig opvoeden kan zijn, zelfs als alles redelijk 'naar behoren' gaat. Ook weet ze door ruim 13 jaar ervaring in de Jeugdzorg dat dat nog maar het begin kan zijn, en dat veel ouders voor veel grotere uitdagingen staan.

In 2014 is ze gestart met haar praktijk De Kinder- en Opvoedcoach; waar ze coaching en training geeft aan kinderen, jongeren en ouders. Haar missie is haar bijdrage te leveren aan meer gelukkige gezinnen in dit land. Dat geluk zit vaak in de kleine dingen.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50