Roos Coacht: Moeders Mindset

Roos Coacht: Moeders Mindset

Ik zie mezelf nog gaan een aantal jaar geleden: het zweet gutste over mijn rug terwijl ik met een verwoede blik in mijn ogen mijn auto tot vlak bij school reed. Mijn meisje moest naar school. Terwijl ik het schoolplein op rende, hijgend als een molenpaard, zag ik hoe netjes en goed gestyled de andere moeders eruitzagen.

Haar in de krul. Make-up op. Ik vroeg me af of ik mijn haar überhaupt gekamd had die morgen. Ook de kindjes leken er tiptop bij te lopen… En alhoewel ik mijn dochter het meest prachtige wezen vindt wat er is, voelde ik me ineens een soort van schuldig. Ze had geen passende legging bij haar jurkje. Haar haar zat in de war, want ze wilde die ochtend geen staart in. En op dat moment bedacht ik me dat ik haar rugtasje op tafel had laten staan. Shit! Wat ben ik een waardeloze moeder!, bedacht ik me… Tot ze mijn hand pakte, me vol vertrouwen aankeek met haar prachtige kijkers en zei: “Ik heb zo’n zin in vandaag! Jij ook?” 

Slik
Wij leren dingen aan onze kinderen, maar onze kinderen leren ons nog veel meer. Jaren voor die bewuste dag had ik een opleiding gevolgd waarbij ik leerde dat ik zelf mijn geluk maakte, en hoe. De jaren verstreken. Ook onze familie kende de nodige drama’s. Onze kinderen werden geboren. Prachtig, en ook heel heftig: nachten zonder slaap, alle ‘moeilijke’ fases en kinderziektes waar zij, en jij, doorheen moeten. Heel gewoon. Maar ook heel pittig. Ergens op die weg was ik vergeten dat het geluk in mijn eigen handen lag… Tot dat moment op het schoolplein.


Foto: Pixabay

Denk jezelf gelukkig
Geluk zit ‘m niet in de hele grote dingen. In het hebben. In het doen. Nee, geluk zit ‘m vooral in het denken. Ik was het even kwijt, maar inmiddels weet ik weer hoe ik mezelf gelukkig kan denken. Niet alleen als mens, maar ook als moeder. 

Hier een tipje van de sluier, omdat ik jou ook geluk in je hoofd en in je leven gun! “Er is geen falen, er is alleen feedback.” Van elke ervaring kun je leren, kun je groeien. Zonder die ervaring, hoe fijn of rot het ook was, was je niet wie je nu bent. Elke kleine stap helpt je zo een klein stukje verder. Hoe fijn is opvoeden dan! Als je de lat niet continu hoger legt dan je reiken kunt? Dat je best doen genoeg is. Maar ook voor je kinderen: wat heerlijk als ze fouten mogen maken! Wat een vrijheid als je kunt zien dat dat zelfs nodig is om te kunnen leren in het leven!

Ieder gedrag heeft een positieve intentie: alles wat we doen, doen we omdat het op dat moment de juiste ‘keuze’ voor ons is. Ja, je maakt als mens en als ouder soms fouten. Dat hebben je eigen ouders ook gedaan. Maar dat gebeurt omdat je op dat moment niet beter weet. Als je beter wist zou je beter doen. Dat geldt ook voor jouw kinderen: zelfs het irritantste gedrag heeft een positieve intentie achter zich, al weten ze dat zelf vaak niet. Driftbuien zorgen ervoor dat kinderen grenzen, hun eigen ‘ik’ en hun emoties leren kennen. Continu gedrein is over het algemeen een vraag om aandacht, liefde. Door een broertje of zusje te pesten leert een kind op een veilige manier hoe sociale situaties werken. 

Alleen al door me dit te bedenken zijn we redelijk zonder kleerscheuren door de eerste fases heen gekomen. Fingers crossed natuurlijk voor de puberteit…

Lees ook de vorige edities van Roos Coacht!

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Rosanne van der Laarse is moeder van twee heerlijke druktemakers en dus ervaringsdeskundige op het gebied van 'ouder zijn'. Ze weet hoe ongelofelijk lastig opvoeden kan zijn, zelfs als alles redelijk 'naar behoren' gaat. Ook weet ze door ruim 13 jaar ervaring in de Jeugdzorg dat dat nog maar het begin kan zijn, en dat veel ouders voor veel grotere uitdagingen staan.

In 2014 is ze gestart met haar praktijk De Kinder- en Opvoedcoach; waar ze coaching en training geeft aan kinderen, jongeren en ouders. Haar missie is haar bijdrage te leveren aan meer gelukkige gezinnen in dit land. Dat geluk zit vaak in de kleine dingen.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50