Redenen om het geslacht van je baby niet te willen weten

Redenen om het geslacht van je baby niet te willen weten

“Wat ontzettend leuk! Is het een jongen of een meisje?”, vroeg ik op een verjaardag aan een kennis die trots met een prachtig buikje stond te pronken. “Dat weten we nog niet”, zei ze tot mijn grote verbazing. Ze was al 25 weken zwanger en wist niet wat het geslacht was van de baby. Ik kon maar niet begrijpen dat je niet wil weten of je een jongen of een meisje krijgt, maar hoe langer ik met haar in gesprek was hoe beter ik de keuze begon te begrijpen. Hier zijn een aantal redenen om het geslacht van je kindje niet te willen weten.

Het is de grootste verrassing van je leven

Wanneer was je voor het laatst echt verrast in het leven? Juist, dat kun je je misschien niet eens meer herinneren en anders is het aantal verassingen waarschijnlijk op één hand te tellen. Er is natuurlijk geen grotere verrassing dan er bij de geboorte achter komen of je een dochter of zoon groot mag brengen.

Je ontwikkelt een andere band tijdens de zwangerschap

Als je het geslacht al weet, ken je veel eigenschappen van de baby toe aan het geslacht. Trapt een jongetje vaak hard in de buik dan 'zal het wel een voetballertje worden'. Als je niet weet of het een jongetje of meisje wordt, dan betekenen die harde schopjes misschien wel een pittig karakter.

Je bent niet teleurgesteld

Vol verwachting gaan jullie samen naar de echo om erachter te komen wat het wordt. Na twee jongens hoop je heel stiekem dat het dit keer een meisje is, maar het blijkt dat je nogmaals een jongenskamer in gaat richten. Lichtelijk teleurgesteld ga je weer naar huis. Als je er na de bevalling pas achter komt en je daar met een klein hoopje op je arm ligt, is de kans dat je teleurgesteld bent over het geslacht of de inrichting van de babykamer nihil.

Je beleeft de bevalling op een andere manier

De motivatie om door te gaan is na een paar uur weeën wegpuffen misschien wel een stuk groter als je niet weet of het een jongetje of meisje wordt. De nieuwsgierigheid is op dit punt zo groot geworden dat die baby er gewoon uit moet!

Er wordt veel gespeculeerd

Niet alleen bij jou en je partner heerst er nieuwsgierigheid. Ook in je omgeving zijn ze niet meer te houden, sommige mensen verdenken je er zelfs van dat jullie het wel weten maar het niet willen vertellen. Ook worden er allemaal theorieën en fabeltjes op je losgelaten, ‘ze krijgt zeker een jongen, want ze draagt haar buik naar de voorkant!’. Misschien wordt er zelfs wel een wedje gelegd op kantoor.

Geen stereotypering

In een tijd waarin homo’s en transgenders normaal zijn, is het eigenlijk niet vreemd om een kind gender neutraal het leven in te sturen. Misschien is het een meisje dat helemaal niet van een roze kamer houdt of juist een jongen die poppen interessanter vindt dan voetbal. Who knows?

Omdat het uiteindelijk toch niet uitmaakt

We willen natuurlijk allemaal het liefst een gezond kind ter wereld brengen. Het geslacht is uiteindelijk niet van wereldbelang!

Wilde jij het geslacht weten tijdens de zwangerschap?

Laura Saija is online redacteur bij BabyBytes. Ze woont samen met haar vriend Toby en hun baby Rosie (december 2017) in Amsterdam. In haar dagelijkse leven probeert ze een balans te vinden tussen het moederschap, haar relatie, vriendinnen én carrière. Volg Laura ook op Instagram.

Reageer op dit artikel

reacties (7) Stuur een bedankje


 • Mamaromina

  Bij onze zwangerschap wouden we allebei weten wat het werd. Als we ooit een tweede krijgen, twijfel ik. Aan de ene kant wil ik het niet weten, maar aan de andere kant vind ik het wel handiger met bv kleertjes kopen. De meeste neutrale kleertjes vind ik niet zo leuk..

 • Soccer-Mom

  Ik wilde het niet weten, beide keren niet. Het geeft je bevalling echt een boost. Pas het geslacht weten na de geboorte is de welbekende kers op de taart.

 • mijn~meisje

  ik wilde het weten. Had echt een voorkeur voor geslacht. Door het vroeg te weten had ik tijd er aan te wennen mocht het het andere geslacht zijn. Dan tijdens het eerste contact echt contact te maken met mijn kindje en niet dan misschien aan het geslacht te wennen. Het was nu helemaal goed. Ik was ok veel te nieuwschierig. Met 5 weken zei ik al nog ff wachtn en dan kunnen we het weten

 • mamavanzara

  Bij de 1e wisten we het wel. We waren zo benieuwd en alles was zo nieuw voor ons dat alleen het geslacht al te weten een stukje 'zekerheid' gaf. Ik kon kleertjes kopen en een meisjeskamer inrichten etcetera.

  Maar bij de tweede hadden we zoiets van "ja dit hebben we allemaal al een keer meegemaakt nu willen we het geslacht niet weten'. En dat vond ik GEWELDIG'!! Tijdens mijn bevalling kon ik alleen maar denken 'oooohh nog even dan weet je wat het word'! Je bent zo verrast terwijl je weet dat het 50/50 is😂

 • Moedervanmooieknullen

  Ik wilde het ook bij alle 3 niet weten en mijn man ook niet. En die verassing ondanks dat ze alle 3 jongens zijn was overweldigend! Precies zoals het staat beschreven, tijdens de bevallingen dacht ik alleen maar!!!! Kleintje kom nu, heb lang op je gewacht en je "het" genoemd. Nu wil ik weten of je een hij of een zij bent!

  En idd sommigen dachten dus dat we het wel wisten maar niet wilden zeggen, nou ja, we zeiden dan weleens op de vraag: ja we weten wat het word, als het goed is een baby, een jongen of een meisje. Haha.

  Wel altijd nieuwsgierig en toch soms op de echo kijken of er niet stiekem een geslacht op stond, bij de jongste hebben we wel een envelopje gedaan met daarin door de echoscopiste het geslacht, maar die envelop had mijn mam opgeborgen, om vervolgens na de bevalling te kijken. Helaas was de envelop onvindbaar dus konden we niet kijken of zij het dan wel of niet goed had gezien hahaha. We hebben de babykamer neutraal gehouden voor alle 3. Nu hebben de oudste twee een heuse jongenskamer en die van de jongste kan voor beiden maar hebben we toch een muur opgepimpt voor meer passend bij een jongen.

  Overigens qua geslacht zat ik er zelf bij de middelste compleet naast, ik meende echt dat het een meisje zou worden. Ik droeg het meer aan de zijkant, was niet zo ziek en zelfs na 25 weken werd ik een kliko. Ik was over mijn hele lijf toen op en top zwanger.

 • Freyfrey

  Ik heb altijd al gezegd dat ik het niet wil weten. Ik twijfel alleen nu. Mijn moeder is al 2 keer oma van mijn broer van 2 kleinzoons. Liefst zou ik als dochter de eerste kleindochter willen krijgen. Een zoon zou ook geweldig zijn natuurlijk.

  Maar daarom mijn twijfels.

  Nu afwachten tot we in een blijde verwachting mogen zijn.

 • Barbamammie79

  Hier 3 x niet geweten en 2x wel

  Voor allebei valt wat te zeggen.

  Het is niet zwart wit

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

4 leden zijn nu online
Aanmelden