Ramadan en zwangerschap: hoe pak je dat aan?

Ramadan en zwangerschap: hoe pak je dat aan?

Afgelopen maandag is de ramadan begonnen. Tijdens de vastenmaand wordt er door de meeste moslims niet gegeten en gedronken tussen zonsopgang en zonsondergang. Maar hoe pak je de ramadan aan als je zwanger bent?

In principe is de ramadan verplicht voor moslims, maar voor sommigen wordt een uitzondering gemaakt, zoals zwangere vrouwen. Want als je zwanger bent, is de vastenmaand extra zwaar. Daarom kunnen zwangere vrouwen ervoor kiezen om niet te vasten. Ze kunnen dit later inhalen of ze kunnen een liefdadige bijdrage doen. Maar wat als je ervoor kiest om wél mee te doen met de ramadan en je bent zwanger? Waar moet je op letten en hoe pak je het aan?

Lees ook:
Voeding tijdens de zwangerschap

Tips

Mocht je twijfelen of je wel wilt vasten, vraag dan eerst advies aan je huisarts of je verloskundige. Besluit je alsnog te vasten, dan heb je misschien wat aan deze tips:

  • Als je zwanger bent, krijg je vaak te maken met vermoeidheid. Door te vasten kan dit verergeren, zorg dat je voldoende rust neemt.
  • Op de momenten dat je mag drinken, zorg ervoor dat je voldoende vocht inneemt. Vermijd koffie.
  • Zorg voor gebalanceerde maaltijden op de momenten dat je mag eten. Kies voor vezels, groente, onverzadigde vetten (bijvoorbeeld avocado's, vette vissoorten, noten), proteïnen (bijvoorbeeld vlees, vis, ei). Etenswaren met veel suiker of te veel kruiden liever vermijden, net als frisdrank om maagklachten te voorkomen.
  • En als je mag eten: geniet ervan, schrok het niet naar binnen, maar eet bewust en met kleine hapjes.

Veel succes!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is voormalig online redacteur bij BabyBytes.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009).

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

7 leden zijn nu online
Aanmelden