Psycholoog raadt aan: kinderen moeten derde prioriteit zijn

Psycholoog raadt aan: kinderen moeten derde prioriteit zijn
  • in Moeder
  • 12
  • 54356
  • 18/05/2017

Een baby krijgen is overweldigend. De zorg voor je kleintje slokt alle aandacht op, vooral als het je eerste kindje is. Zo kan het zomaar gebeuren dat je om 5 uur 's middags nog in pyjama loopt en denkt: wát heb ik in hemelsnaam allemaal gedaan vandaag?

Volgens psycholoog Carl Pickhardt zouden ouders andere prioriteiten moeten stellen. Vaak denken we namelijk dat ons kind altijd op de eerste plaats moet staan. Sterker nog: we veroordelen elkaar er regelmatig om als moeders dit niet doen. "Dan ben je gewoon niet klaar voor het moederschap!" roepen we naar elkaar. Maar volgens Pickhardt ligt dat toch echt anders en is het júist voor de opvoeding van het kind van belang dat ze niet altijd op de eerste plaats staan. 

Gelukkige relatie

Pickhardt: "Ouders zouden in de eerste instantie zichzelf op de eerste plaats moeten zetten. Alleen als je zelf goed in je vel zit, kan je een goede ouder voor je kind zijn. Zorg er dus voor dat je zo uitgerust mogelijk bent (zoek desnoods hulp als dat thuis niet lukt), eet en drink goed en doe af en toe iets voor jezelf. Op de tweede plaats zou je relatie moeten staan. Een goed huwelijk en/of een sterke relatie doen wonderen voor het welbevinden van je kind. Als ouders samen gelukkig zijn, reflecteert dat op hun kind. Op de derde plaats komt dan natuurlijk het kind."

Het klinkt heel gek en ook onnatuurlijk, maar psycholoog Carl Pickhardt verklaart: "Als je kind altijd op de eerste plaats staat en je van je eigen geluk en je relatie geen prioriteit maakt, wordt vroeger of later iedereen ongelukkig." Ook voor alleenstaande ouders heeft hij een tip: "Zorg ervoor dat je in dat geval investeert in relaties met vrienden en familieleden!"

Eerst koffie

Collega psycholoog Laura Markman onderschrijft zijn ideeën in Psychology Today: "Er is niks mis met een ouder die af en toe eens een dagje voor zichzelf neemt of een ouder die eerst zelf een kop koffie maakt en dan pas een flesje melk. Op de lange termijn is een ouder die goed in z'n vel zit het aller belangrijkst!"

Wat vind jij van deze stelling?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (12) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50