Pseudoniem bevallen voorlopig niet mogelijk

Pseudoniem bevallen voorlopig niet mogelijk

Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming is voorlopig niet van plan om de wet te veranderen, waardoor vrouwen onder een valse naam kunnen bevallen.

Op deze manier bevallen zou een uitkomst zijn voor vrouwen die vanwege eerwraak gevaar lopen als duidelijk wordt dat ze zwanger zijn of een kind hebben gekregen. De Kinderombudsman, Defence for Children en de Jeugdbescherming zouden graag zien dat de wet wordt veranderd, zodat het wel mogelijk wordt om pseudoniem te bevallen. Ook regeringspartij D66 voelt er wel voor.

Maar minister Dekker heeft aan de Tweede Kamer laten weten dat het aanpassen van de wet een tijdrovend en ingewikkeld proces is, waarbij allerlei registratiesystemen en ook het Burgerlijk Wetboek moet worden aangepast, meldt NOS.nl.

Hoe gaat een bevalling onder valse naam in zijn werking?

Bij een pseudonieme bevalling krijgt de moeder een fictieve naam die tijdens de hele medische behandeling van de zwangerschap tot en met de bevalling wordt gebruikt. Die naam komt ook op de geboorteakte. Echter de echte naam wordt wel bewaard in een afgeschermd register. Mocht het kindje ter adoptie worden afgestaan dan is de naam van de biologische moeder via die weg wel te vinden voor het afgestane kind als hij eenmaal 16 is.

'Beschermd bevallen'

Toch wil minister Dekker de mogelijkheid tot een wetswijziging niet bij voorbaat uitsluiten. Voorlopig wil hij meer aandacht geven het verbeteren van de huidige situatie en zo vroeg mogelijk in contact komen met vrouwen die ongewenst zwanger zijn. Ook wijst hij op een methode die veel weg heeft van het bevallen onder een valse naam. De Stichting Beschermde Wieg biedt ‘beschermd bevallen’ aan in samenwerking met een aantal ziekenhuizen.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50