Potjes? Ik vind er zo het mijne van

Potjes? Ik vind er zo het mijne van

Tijdens mijn zwangerschap liep ik weleens voor de lol te neuzen in het babyschap van de plaatselijke supermarkt. Ik inhaleerde de geur van Zwitsal en fantaseerde over babybillen en in welk merk luiers ik die zou hullen. Toch bleef ik ver weg van het potjesgedeelte. Ik kon toen niet begrijpen waarom een ouder structureel een potje pre-gefabriceerde prut aan haar kind kon voorschotelen. Dat kan ik overigens nog steeds niet begrijpen.

Lees ook:
Vrolijke peuter Sara heeft aangeboren obesitas

Ik ben echt niet zo’n moeder die een doorgeslagen healthfreak is. Ik vind bijvoorbeeld niet per se heel veel van de borst- of flesvoedingsdiscussie. Het zal me een worst wezen waar een moeder voor kiest. Zelf heb ik mijn kind de eerste paar maanden borstvoeding gegeven en ben ik, toen ik weer ging werken, overgestapt op voeding uit de fles. Dat ging prima en ik ken de voor- en nadelen van beide vormen van voeden. Toch kan ik me, raar genoeg misschien, wel heel erg opwinden over ouders die nooit vers koken voor hun kind.

Kleine moeite
Vanaf dat mijn kleintje vier maanden oud was, ben ik rustig begonnen met bijvoeden. Ik kookte één keer in de week wat biologische groenten, gooide er de staafmixer overheen en vroor prutjes per portie in voor later. Prima te doen en ook heel goed te combineren met mijn baan. Toen mijn kind een tijdje later ook fruit kreeg, bereidde ik dat vaak op dezelfde manier. Ik maakte een lekkere combinatie die ik invroor of ik zorgde voor een vers hapje. Een banaan, mango of handje aardbeien is zo geprakt.

Een potje: lekker makkelijk?
Eén van mijn vriendinnen pakt het heel anders aan. ‘s Morgens trekt ze een potje bananenprut open en ‘s avonds een potje met groenten en wat andere toegevoegde ellende, die ze eerst in de magnetron heeft voorverwarmd. “Lekker makkelijk”, vindt ze. Vooral omdat ze werkt. Ik heb haar weleens verteld hoe net zo ‘lekker makkelijk’ het is om vers voor je kind te koken en hem of haar zelfgemaakte hapjes voor te schotelen. Toch heeft ze er nog nooit iets mee gedaan.

Tekorten
Wat ik ook weleens hoor in mijn omgeving, is dat ouders bang zijn dat hun kind bepaalde voedingsstoffen tekort komt, als ze zelf de keuken in duiken voor babyhapjes. Ook dat vind ik onzin, het omgekeerde lijkt mij echter het geval. Verse groenten en fruit bevatten veel meer vitamines en mineralen dan de voorgefabriceerde variant. Bovendien kun je zelf eventueel ook een lepeltje olijfolie toevoegen voor de nodige vetten. Als je kind daarnaast borst- of flesvoeding krijgt, komt hij of zij echt wel aan de benodigde voedingsstoffen!

Inspiratie opdoen
Waar ik potjes voor gebruik? Voor het opdoen van inspiratie. Soms twijfel ik of ik mijn kleintje wel iets kan geven en dan check ik in de supermarkt even op de potjes of zij er qua leeftijd al aan toe is. Ook vind ik het weleens leuk om te kijken welke combinaties er gemaakt worden. Zit er pasta met gehakt en tomatensaus in de potjes? Dan probeer ik dat thuis na te maken. Maar dan een stuk lekkerder, natuurlijk. Ik heb weleens de inhoud van zo’n potje geroken, en daar werd ik bijna misselijk van.

Tot slot wil ik een vergelijking maken met magnetronmaaltijden. Ik loop zelf met een grote boog om dusdanige troep heen en zou ook nooit een maaltijd uit de vriezer trekken om die thuis op te warmen. Geef mij maar een versgemaakte maaltijd, daarmee zit je bijna altijd goed. Precies om die reden, gun ik het mijn kind ook.

Maak jij vaak gebruik van potjes babyvoeding? 

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Reageer op dit artikel

reacties (24) Stuur een bedankje


 • Merida

  Mijn oudste luste geen potjes, ik gaf die uit gemakzucht en onzekerheid (wat mag wel en niet) maar kon toch zelf gaan koken. Altijd alles goed gegeten tot de dag van vandaag, ze lust echt alles. Mijn tweede dochter deed het andersom. Die was niet enthousiast over mijn kookkunsten en toen ze na een tijd proberen toch echt moest gaan eten ben ik potjes gaan geven en dat vond ze wel lekker. Nu is dit een hele moeilijke eter met name qua groente en vlees. Mijn zoontje ga ik weer direct zelf gemaakt eten geven en ik hoop dat hij dit lust. Al heb ik niet echt iets tegen die potjes. Lekker doen waar je je fijn bij voelt en wat je kindje lekker vind. Maar om bovenstaande reden zou ik iedereen wel aanraden met zelf gekookt eten te beginnen

 • Kehany

  Bij mijn eerste alles vers.

  Bij mijn 2de (geboren op 29weken) ook geprobeerd... maar na herhaaldelijk in het zh te belanden op hun aanraden potjes gaan gebruiken. Dit verdroeg mijn dochter wel. Ze kwam beter bij, betere ontlasting en minder vaak naar het ziekenhuis.

  Nu eet ze met het gezin mee, maar nog steeds erg opletten met ontlasting. Ze is nu 18m.

 • Pinkabella

  Helemaal in het begin maakte ik het zelf klaar. Daarna zijn we overgestapt op potjes en ze vond het heerlijk. Na een jaar is ze met de pot mee gaan eten, ja ook een paar patatjes af en toe, en nu is ze een hele dame van 4 en eet alles wat los en vast zit, vanavond zelfs asperges. Ze smult van olijven, (gerookte) zalm, meeste soorten groenten etc. Het enige wat ze echt niet lust zijn champignons en paprika - nou als dat alles is, dan kan ik daar mee leven. Ik zal vast wel een ontaarde moeder zijn nu ik dit zo heb opgeschreven maar mijn kind is gezond, eet meestal goed en probeert graag wat nieuws. Met nummer 2 onderweg zien we wel hoe het gaat lopen, maar ik heb zeker geen afschuw van potjes.

 • Lusenda

  Ik kook zelf voor me kind hoor, fruit maak ik klaar op het moment dat ik het geef, omdat het donker wordt als je het laat staan of in de koeling gooit. Groente maak ik 2 gerechten en vries het in. Het is echt niet zoveel werk hoor dus doe ik het graag. Zelf zou ik ook geen maaltijden in de winkel kopen dus waarom voor me kind wel. En als ik die fruithapje proef die dingen zijn zo super zoet. Vanaf 6 maanden eten me kindjes met de pot mee lekker makkelijk

 • Sharon

  Leef en laat leven, dat jij iets niet kan begrijpen...wil niet zeggen dat je het ooit ook moet gaan begrijpen.

  Oh tevens zie ik dat dit een artikel van vorig jaar is .. toen ik al bewust niet meer reageerde.

 • Soccer-Mom

  Heel veel artikelen hier komen helaas uit de oude doos.

 • Sharon

  Kan ik niets aan doen Y.

 • Barbamammie79

  Haha, wat een giller dit artikel... Fruithap vers maken en invriezen..... Fruit wat klaar is gemmakt vermindert heel snel in vitamines, je moet het pureren en direct geven aan je kind!!

  Het schijnt zo te zijn als je een geprakte banaan een tijdje laat staan heel veel vitamines verloren gaan.......

  Potjes zijn dus veel betrouwbaarder dan een ver van tevoren klaargemaakte fruithap!!!!

  Zelf maak ik veel vers en geef fruit dan dus direct.... Als ik onderweg was heerlijk een potje, ook gezond, niks mis mee.

  De moeder van het artikel zou zich eens goed moeten verdiepen op het effect van zuurstof op klaargemaakt fruit.

  Dan praten we verder.

 • nog-even!

  Mijn oudste kreeg eigenlijk alleen zelfgemaakt eten, maar....nummer 2 en 3 " moesten" mijn verse groentes niet... Toen ik merkte dat potjes er beter ingingen ben ik daar dus maar op overgestapt... Zo kregen ze tenminste nog iets binnen

 • Vlienelien

  Oh wauw 😳

  Dat dit echt geschreven staat.

  Maak je druk over alcoholdrinkende en rokende zwangeren ipv over dit. Wees daar zo principieel in. Daar kun je misschien wel de aarde mee bewegen.

 • mvd.85

  Hier kregen ze vooral in t begin vers.. later ook qel eens een potje.. dat wad voor mn dochtertje op de een of andere manier een "kadootje" die was dan heel blij dat ze n potje mocht. .. hahaha...

  Maar over t algemeen kregen ze vers... en fruit al helemaal...

 • Soccer-Mom

  Ik gaf beiden. Ik kookte voornamelijk vers voor de kinderen en dat is vooral omdat het gewoon goedkoper is dan potjes. Als we eens onderweg waren, nam ik net zo makkelijk een potje mee. Ik vind het een zwaar overtrokken eenzijdig artikel waarin de toonzetting richting de moeders die voornamelijk of alleen maar potjes geven vooral denigrerend is.

 • Soccer-Mom

  Ik gaf beiden. Ik kookte voornamelijk vers voor de kinderen en dat is vooral omdat het gewoon goedkoper is dan potjes. Als we eens onderweg waren, nam ik net zo makkelijk een potje mee. Ik vind het een zwaar overtrokken eenzijdig artikel waarin de toonzetting richting de moeders die voornamelijk of alleen maar potjes geven vooral denigrerend is.

 • esli404

  Hier allés vers hoor. Ik heb me in het verleden wel eens laten verleiden door zo'n potje maar het smaakt naar mijn mening allemaal het zelfde, vies dus, en geen smaak. Zelf stoom ik de groenten en fruit om ze te laten wennen aan zoveel mogelijk smaak. Voor mij hoeven die potjes ook niet, maar ik kan me er ook niet druk om maken wat andere moeders kiezen, daar staat iedereen toch vrij in? Wie ben ik om daar over te oordelen?

 • Bees83

  Beide meiden kregen verse hapjes. Kleine moeite en ze ontwikkelen een goede smaak, maar leren vooral dat er structuur zit in eten. Geen gemier met eten nu! Bovendien alle kant-en-klare halpjes bestaan voornamelijk uit appelmoes en aardappel! Ja zo eten ze het misschien wel, maar krijgen weinig smaakvariatie. Onze kinderen eten bijna alles en proberen ook nieuwe dingen snel uit. (Doperwtjes vindt mijn oudste alleen niet lekker) Belangrijk vonden wij dat ze alle vitamine, vetten en mineralen binnen krijgen en leren dat er veel snaak variaties zijn. En smaak bestaat uit: ruiken, proeven en gevoel in je mond (structuur) kant-en-klare hapjes hebben weinig "echte" smaak verschillen, zijn de eerste maanden glad en geen structuur en geur........geen woorden voor. Hier dus overtuigt zelfgemaakte hapjes en dat krijgt nr 3 straks ook gewoon. Maar het is ook leuk om te doen en zoooooo makkelijk.

 • rlyblue

  Hier hetzelfde als Tiens. Bovendien zijn wij ook vrij snel richting rapley gegaan, waardoor de moeite van het pureren met 9 mnd niet meer nodig was.

 • Tiens

  Ik heb er geen moeite mee. In nederland zijn strenge eisen aan babyvoeding. als het uit komt geef ik vers, als het niet uit komt dan niet. Heel wisselend hier en 0,0 schuldgevoelens. Als zo'n iemand me er van wil zeggen, bemoei je lekker met je eigen. mijn kids, mijn verantwoording.

 • Marisje1908

  Wat een dikke onzin!! Ik ben van allebei dagen dat ik vrij ben kook ik zelf en dagen dat ik werk geef ik een potje mee, ook omdat ik weet dat m'n schoonmoeder buitenlands is en ontzettend gekruid eten maakt en soms stront eigenwijs is weet ik zeker dat t potje PRUT gezonder is dan zo'n bord met zout. Aardappelen met groeten is ze te eigenwijs voor. En ach als je de stad in gaat of een dagje weg is zo'n potje super makkelijk en je hebt ze biologisch en is niks mis mee!!! Zelfs de arts van het consultatiebureau heeft er niks op tegen. Ze worden er echt wel groot om en net zo Gezond. Dus mensen die potjes geven, voel je vooral niet schuldig.

 • Shrimp

  Ik denk dat dit ook tegen het zere been is van sommige..nog net niet zo gevoelig als BV vs KV. Ik geef ook zo min mogelijk potjes om verschillende redenen, maar mijn kinderen krijgen wel wat ik kook. Ik heb geen bruine boon mengsels in de vriezer. Dus als ik friet/pannekoeken/iets wat ze nog niet mogen eet, dan krijgen zij een potje.

 • FampieZ

  Lekker makkelijk roepen dit... Mijn dochter weigerde mijn vers gemaakte groente prutjes. Heb het weken achtereen geprobeerd. Wat ze dan wel wilde eten? De biologische potjes van hipp... Ga eerst de achtergronden na waarom iemand voor potjes kiest ipv iedereen over 1 kam scheren met zon mening. Inmiddels eet ze met gemak alles mee wat we haar (vers en wel) voorzetten.

 • gothicmama

  Dit inderdaad! Ik heb menig discussie gehad met mijn oud-collega's over vers vs pot.

  James kon het zo hard op een krijsen zetten als hij een hap vers eten kreeg.. Een potje ging er daarentegen zo in. Dan is het heeel snel afgeleerd

  Hij zit nu helaas in de nee-fase, avondeten gaat er uberhaupt niet in. Gelukkig is het maar een fase...

 • Pebblish

  Ik vind het wel heel apart als je het niet nodig vind om borstvoeding te geven maar wel neerkijkt/kritiek levert op mensen die kinderen voeding uit een potje geven. Volgens mij is geen borstvoeding geven toch echt erger dan een potje als je echt met vingers wilt gaan wijzen...

 • Anna369

  Wat een vreselijk vooringenomen blog. Ik begrijp dus niet dat mensen de behoefte hebben om dit zo te uiten. Als je je zo kunt opwinden over het gebruik van potjesvoeding bij een ander, daarna zo'n ander van ongevraagd advies gaat voorzien en je dan ook nog gaat verwonderen dat ze daar niks mee doet, dan heb je volgens mij echt tijd teveel. Misschien moet de schrijfster van deze blog eens proberen tevreden te zijn met haar eigen keuzes zonder die van een ander te veroordelen. Wellicht kan ze zichzelf dan terecht zo enorm op de borst kloppen.

 • ohmamamia

  Er zijn strenge regels over wat er wel en niet in potjesvoeding mag zitten, dus over toegevoegde ellende zou ik me alvast niet druk maken. Kunstvoeding vs borstvoeding maakt een veel groter verschil in gezondheid. Maar hier ook geen potjes, ook geen zelfgemaakte prutjes. Wat mij eraan tegenstaat is dat ze zo toch helemaal geen verschillende smaken leren kennen omdat alles dezelfde zoete smaak heeft bij fruitpotjes en muffe saaie smaak bij groentenpotjes. Hier melk tot 6 maanden en dan aan de stukken, ook nog leuker. Wel aan te raden een hond in huis te halen voor alle rotzooi ;)

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50