Potjes? Ik vind er zo het mijne van

Potjes? Ik vind er zo het mijne van

Tijdens mijn zwangerschap liep ik weleens voor de lol te neuzen in het babyschap van de plaatselijke supermarkt. Ik inhaleerde de geur van Zwitsal en fantaseerde over babybillen en in welk merk luiers ik die zou hullen. Toch bleef ik ver weg van het potjesgedeelte. Ik kon toen niet begrijpen waarom een ouder structureel een potje pre-gefabriceerde prut aan haar kind kon voorschotelen. Dat kan ik overigens nog steeds niet begrijpen.

Lees ook:
Vrolijke peuter Sara heeft aangeboren obesitas

Ik ben echt niet zo’n moeder die een doorgeslagen healthfreak is. Ik vind bijvoorbeeld niet per se heel veel van de borst- of flesvoedingsdiscussie. Het zal me een worst wezen waar een moeder voor kiest. Zelf heb ik mijn kind de eerste paar maanden borstvoeding gegeven en ben ik, toen ik weer ging werken, overgestapt op voeding uit de fles. Dat ging prima en ik ken de voor- en nadelen van beide vormen van voeden. Toch kan ik me, raar genoeg misschien, wel heel erg opwinden over ouders die nooit vers koken voor hun kind.

Kleine moeite
Vanaf dat mijn kleintje vier maanden oud was, ben ik rustig begonnen met bijvoeden. Ik kookte één keer in de week wat biologische groenten, gooide er de staafmixer overheen en vroor prutjes per portie in voor later. Prima te doen en ook heel goed te combineren met mijn baan. Toen mijn kind een tijdje later ook fruit kreeg, bereidde ik dat vaak op dezelfde manier. Ik maakte een lekkere combinatie die ik invroor of ik zorgde voor een vers hapje. Een banaan, mango of handje aardbeien is zo geprakt.

Een potje: lekker makkelijk?
Eén van mijn vriendinnen pakt het heel anders aan. ‘s Morgens trekt ze een potje bananenprut open en ‘s avonds een potje met groenten en wat andere toegevoegde ellende, die ze eerst in de magnetron heeft voorverwarmd. “Lekker makkelijk”, vindt ze. Vooral omdat ze werkt. Ik heb haar weleens verteld hoe net zo ‘lekker makkelijk’ het is om vers voor je kind te koken en hem of haar zelfgemaakte hapjes voor te schotelen. Toch heeft ze er nog nooit iets mee gedaan.

Tekorten
Wat ik ook weleens hoor in mijn omgeving, is dat ouders bang zijn dat hun kind bepaalde voedingsstoffen tekort komt, als ze zelf de keuken in duiken voor babyhapjes. Ook dat vind ik onzin, het omgekeerde lijkt mij echter het geval. Verse groenten en fruit bevatten veel meer vitamines en mineralen dan de voorgefabriceerde variant. Bovendien kun je zelf eventueel ook een lepeltje olijfolie toevoegen voor de nodige vetten. Als je kind daarnaast borst- of flesvoeding krijgt, komt hij of zij echt wel aan de benodigde voedingsstoffen!

Inspiratie opdoen
Waar ik potjes voor gebruik? Voor het opdoen van inspiratie. Soms twijfel ik of ik mijn kleintje wel iets kan geven en dan check ik in de supermarkt even op de potjes of zij er qua leeftijd al aan toe is. Ook vind ik het weleens leuk om te kijken welke combinaties er gemaakt worden. Zit er pasta met gehakt en tomatensaus in de potjes? Dan probeer ik dat thuis na te maken. Maar dan een stuk lekkerder, natuurlijk. Ik heb weleens de inhoud van zo’n potje geroken, en daar werd ik bijna misselijk van.

Tot slot wil ik een vergelijking maken met magnetronmaaltijden. Ik loop zelf met een grote boog om dusdanige troep heen en zou ook nooit een maaltijd uit de vriezer trekken om die thuis op te warmen. Geef mij maar een versgemaakte maaltijd, daarmee zit je bijna altijd goed. Precies om die reden, gun ik het mijn kind ook.

Maak jij vaak gebruik van potjes babyvoeding? 

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (24) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50