Plan: zwangere vrouwen vijf in plaats van twee echo's geven

Plan: zwangere vrouwen vijf in plaats van twee echo

Hoogleraar Verloskunde bij het AMC in Amsterdam Eva Pajkrt ziet op basis van onderzoek graag dat vrouwen tijdens hun zwangerschap vijf echo's zouden krijgen, in plaats van de twee die er nu beschikbaar worden gesteld. 

Hierdoor zouden aangeboren afwijkingen bij het ongeboren kind beter op te sporen zijn. Ook zouden deze echo's een groeiachterstand en dreigende vroeggeboorte zouden kunnen aantonen. De kans op overlijden van de baby zou hiermee verkleind kunnen worden. 

Lees ook:
De keerzijde van veel echo's krijgen...

Twee echo's

Momenteel is het zo geregeld dat je tijdens je zwangerschap recht hebt op twee echo's. Rond de tien weken ben je welkom om de duur van de zwangerschap vast te stellen en hiermee dus de uitgerekende datum te bepalen. Halverwege de zwangerschap krijg je de twintig-wekenecho, waarbij eventuele aangeboren afwijkingen opgespoord zouden kunnen worden. Zwangeren staan vrij om extra echo's (een vroege echo, een geslachtsbepaling, een 4D-echo) bij te boeken, maar deze moet dan elf bekostigd worden. 

Extra onderzoek

Pajkrt pleit ervoor dat er ook na dertien weken een echo gemaakt worden, om zo vroeg mogelijk al grote structurele afwijkingen op te sporen. Rond de 28 en 34 weken zou ze ook graag een echo zien, om hiermee de groei van de baby te meten. Een vertraagde groei en vroeggeboorte vormen namelijk 75 procent van de sterfte van baby's rondom de zwangerschap en bevalling. Door hier extra alert op te zijn, zou er dus eerder ingegrepen kunnen worden. Bovendien zou ze graag zien dat vrouwen rond de twintig weken zwangerschap een baarmoedermeting krijgen om de kans op een eventuele vroeggeboorte te bepalen. 

Kosten

Bovendien heeft Pajkrt een weerwoord voor zorgverzekeringen die zouden gaan steigeren: de extra echo's en het baarmoederonderzoek zouden nog geen 200 euro per zwangere extra gaan kosten. Dit is dus te overzien. Ook verwacht ze dat hierdoor meer onderzoeken voorkomen kunnen worden. Zwangeren zijn soms ongerust en willen hierdoor extra echo's. Door die standaard al in te plannen, worden deze onderzoeken (en ook dus de bijkomende kosten) beperkt. 

Hoeveel echo's heb jij tijdens de zwangerschap gehad?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (11) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50