Er gaat niets boven een fijne peutervriendschap!

Er gaat niets boven een fijne peutervriendschap!

We waren op hetzelfde moment zwanger. Mijn leuke collega en ik. We hebben lang geprobeerd geen vriendinnen te worden. We wilden ons contact immers zakelijk houden. Maar toen we op exact dezelfde dag wisten dat we zwanger waren, werden we officieel vriendinnen. Onze zoons schelen twee weken. 

Sociale wenselijkheid

‘Mam! Wanneer mag ik weer naar Nielsiepetielsie?’ Niels noemt Tijl op zijn beurt steevast: ‘Tijltje’. Behalve als hij boos op hem is. Dan is het een grondige: ‘Tijl!’ Als hij het niet echt tof vindt wat zijn vriend doet volstaat hij met een: ‘Tijhijl!’ Peuters hebben troetelwoordjes voor elkaar. Zo las ik ergens. Ze knuffelen elkaar wanneer het hen uitkomt. Tijl is een grote knuffelkont, maar Niels moet er niet altijd veel van hebben. En hij is daar dan ook heel duidelijk in. Peuters hebben nog geen last van sociale wenselijkheid. Als je geen zin hebt om ergens te spelen, dan zeg je dat gewoon. Op de vraag: ‘Niels, kom je nog een keer logeren?’, kun je ook gewoon een nee krijgen. Ook al vind je het nog zo gezellig, zo’n extra ventje in huis. 

Lekker koffiedrinken

We hadden het inderdaad al bedacht, mijn vriendin en ik. Onze zoontjes zouden elkaars beste vrienden worden. En als moeder kun je de dingen leuk bedenken, maar Tijl speelt echt niet braaf met elk kind dat ik hem voorschotel. Hij heeft twee beste vrienden en daar is hij trouw aan. Toevallig is het zoontje van mijn vriendin er daar één van. Kinderen schijnen vanaf een jaar of drie hun voorkeuren te hebben. Vooral op de opvang is dat duidelijk. Samen lopen, elkaar aanraken, lachen om elkaars grappen en constant bij elkaar in de buurt willen zijn. Vriendschappen geven zelfvertrouwen en zijn belangrijk voor de sociale vaardigheden van een kind. Voor ons als moeders natuurlijk extra leuk om de kids met elkaar te laten spelen, want op zo’n ochtend gaan er heel wat koffiecupjes door. En als je soms denkt dat die kleine rakkers iets ontgaat? Laatst nog zei mijn oogappeltje tegen me: ‘Gaan jullie maar lekker koffiedrinken’, toen ik hem erop wees dat hij niet met auto’s van zijn vriend mocht gooien.


Gaan jullie maar lekker koffiedrinken. Ik ben benieuwd hoe ik die uitspraak terugkrijg als hij zestien is. Qua vriendschap hebben ze in elk geval een mooi voorbeeld aan de moeders. Ik ben blij dat ze geen collega meer van me is. Kunnen we tenminste onbekommerd vrienden zijn. 

Heeft jouw peuter ook zo'n leuke vriendschap, die jou toevallig ook goed uit komt? ;-)

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Aefke (40) is getrouwd met Tijmen en heeft twee zoontjes (Tijl van 3 en Bo van 1). In het dagelijks leven is zij online communicatieadviseur en schrijft zij aan haar derde roman Lievelingskind. Het boek gaat over de zussen Karin en Renske. Renske leidt een losbandig leven en raakt zwanger van een tweeling, terwijl Karin (verpleegkundige) al jaren zwanger probeert te raken. Op het moment dat Karin’s laatste IVF-poging mislukt, knapt er iets in haar. Intussen vermijdt ze waar ze het eigenlijk over moet hebben: haar diepgewortelde kinderwens. 

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50