Peutergesprekken: zinnen met twee woorden

Peutergesprekken: zinnen met twee woorden
  • in Peuter
  • 1
  • 1344
  • 06/05/2021

De eerste woordjes van mijn dochter kwamen best snel en verschillende woorden volgden zich in rap tempo op. Maar nu is de volgende fase aangebroken; zinnen maken. Met twee woorden, maar toch, de combinatie daarvan kan een schat aan informatie opleveren en de communicatie flink bevorderen.

Wat me wel opvalt is dat de meeste twee-woorden-zinnetje met haar naam beginnen. 'Minte ook', 'Minte doen', Minte buiten, Minte drinken' en allerlei andere variaties vliegen me om de oren. Het is bijna jammer dat ze haar eigen naam zo goed kent. Maar het hoort natuurlijk bij haar leeftijd; als je twee bent draait de hele wereld om jou. Ze weet ook niet beter.

Lees alle blogs van Krista

Heel vreemd

Maar wel vreemd dat ze nooit iets zegt wat wij willen dat ze doet; 'Minte slapen' zegt ze bijvoorbeeld nooit. Ze heeft namelijk, ook typisch voor een tweejarige, ontdekt dat ze het naar bed-breng-proces behoorlijk kan vertragen als ze nog geen zin heeft om te gaan slapen. ‘Minte huilen,’ heeft ze ook onder de knie. Maar ‘Minte luisteren’ of ‘Minte stil’ dan weer niet. Heel vreemd. Zou ze soms een eigen willetje hebben?

Drie woord zinnen

Een andere volgorde gebeurt ook wel eens; ‘Van Minte’ wordt het dan. Van hetzelfde laken een pak eigenlijk. Dus het levert ons in ieder geval op dat we weten dat ze heel veel wil, voor zichzelf dan met name. Iets wat we eigenlijk zonder die twee woordjes ook al wel door hadden, maar het is een opstap naar de drie woord zinnetjes. En daar heb ik er laatst ook al één van gehoord bij het naar bed brengen; ‘Mama ook slapen’. Wat was ik weer trots, vooral omdat het een zin is waar niet zijzelf, maar ik, in voor kom. Ik zou bijna gaan doen wat ze zegt…

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Krista woont samen met Marco, zoon Kay (2015), dochter Minte (2019) en hond Chico in een huis aan de rand van het bos.  Ze werkt als Senior adviseur Huisvesting bij een zorginstelling. In haar vrije tijd schrijft zij graag zo veel en divers mogelijk; zowel boeken, als korte verhalen en leuke stukjes over het moederschap, kijk maar op kristavanderhulst.nl. Dansen is ook een grote hobby van haar evenals zwemmen, lezen, series kijken en wandelen door het bos. Krista is verslaafd aan lipbalsem, chocola en knuffelen met haar kinderen.

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Ashleyjessy

    Leuk geschreven en heel herkenbaar!

    Wowa doen! Wowa selluf doen! Binnen een week, gaat zo snel dan opeens hè ?! (Ze heet Lóa maar dat is een klein detail, ze is nog geen 2 😅.)

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50