Oeps! Ouders trekken wel degelijk één kind voor

Oeps! Ouders trekken wel degelijk één kind voor
  • in Kinderen
  • 6
  • 21441
  • 12/05/2017

Heb je weleens last van een sluimerend gevoel van jaloezie richting je broers of zussen over de band die zij met jullie ouders hebben? En heb je ook weleens het idee dat je ouders één van de kinderen voorgetrokken hebben? Dat kan best, blijkt namelijk uit onderzoek. De eerstgeborene is namelijk meestal de geluksvogel die bij de ouders het meest voor elkaar krijgt.

Eerste keren
Sociologe Katherine Conger deed onderzoek naar het gevoel van het voortrekken van kinderen door de ouders en kwam met toch wel verrassende resultaten. Zo blijkt uit onderzoek onder 384 kinderen (én hun broers en zussen) dat over het algemeen de eerstgeborene zich het meest gewaardeerd voelt. Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat hij of zij enige tijd enig kind was. Zijn of haar ouders hebben de eerste periode goed kunnen oefenen op het ouderschap. Ook toen het volgende kind geboren werd, bleef de eerste voorlopen in diens ontwikkeling. Een eerste kind geeft zijn of haar ouders immers alle eerste momentjes: de eerste stapjes, de eerste woordjes, de eerste keer naar de basisschool, naar de middelbare school en noem maar op. Om deze reden durfden ouders ook strenger te zijn voor het tweede kind: ze wisten beter wat ze konden verwachten en wilden niet dezelfde fout een tweede keer maken. De eerste krijgt vaak dus meer gedaan dan de tweede.

Andere hypothese
“Verrassend,” vond Conger zelf, “we hadden namelijk verwacht dat juist de kinderen die na de eerste geboren zouden worden, het gevoel zouden hebben voorgetrokken te worden. Uit ons onderzoek blijkt echter dat het omgekeerde het geval is. Jongere kinderen voelen zich vaker benadeeld, juist omdat voor hen de weg al is vrijgemaakt en ouders beter weten wat ze wel en niet willen in de opvoeding.

Eén kind voortrekken
Tot slot nog een verrassend - en schokkend! - feit dat uit het onderzoek naar voren kwam: hoewel ouders allemaal zeiden dat ze er geen favoriet kind op nahielden, gaf 70 procent van de vaders en 74 procent van de moeders, in vertrouwelijke gesprekken met de wetenschappers, toe dat ze wel degelijk één van hun kinderen voortrekken. Oeps.

Overigens kwam uit het onderzoek ook naar voren dat elk kind binnen het gezin weleens het gevoel heeft dat de ouders de andere kinderen voortrekt. Of je dus de oudste, middelste of jongste bent in een gezin, uiteindelijk voelt iedereen zich even achtergesteld. Dat scheelt dan weer.

Heb jij weleens het gevoel gehad dat jij werd achtergesteld door je ouders? Of ben je jij weleens bang dat je een van je kinderen voortrekt?

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (6) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50