'Ouders leven langer dan mensen zonder kinderen'

Kinderen hebben constante zorg nodig en houden je ‘s nachts ook regelmatig uit je slaap. Ze komen er goed mee weg door hun lieve lachjes en het feit dat je om de gekste redenen smelt, maar heftig is het soms wel.

Gelukkig voor ons ouders krijgen we er een hoop voor terug. En ook extra levensjaren, zo blijkt uit zeer grootschalig onderzoek van het gerenommeerde Karolinska Institute in Stockholm. Zij hebben de levens van 1,4 miljoen Zweden gevolgd om te zien of de mensen die kinderen hebben gekregen langer leven dan mensen die kinderloos zijn.

Extra jaren

Goed nieuws voor ons als ouders: uit het onderzoek blijkt namelijk dat we langer leven! Vaders van 60 leven gemiddeld twee jaar langer dan kinderloze mannen en moeders ruim 1,5 jaar langer dan vrouwen die geen kinderen hebben gekregen. Op 80-jarige leeftijd is het verschil kleiner (0,7 jaar voor mannen en 0,6 jaar voor vrouwen), maar nog steeds aanwezig.

De hogere leeftijdsverwachting kan worden verklaard doordat kinderen waarschijnlijk een rol spelen in de zorg voor hun oudere ouders. Uit het onderzoek is echter niet naar voren gekomen dat ouders van dochters langer leven dan ouders van zoons. Eerder werd namelijk wel gedacht dat meisjes meer zorgtaken voor hun ouders op zich zouden nemen dan hun broers.

Kom je nu dus structureel niet toe aan het lezen van boeken, bij het zwembad liggen op vakantie en talloze bezoekjes aan de nagelstylist? Geen zorgen: we leven langer dus we halen al die me-time ruimschoots in!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50