Opvoeding: kleine dingen die goed zijn voor de toekomst van je kind

Opvoeding: kleine dingen die goed zijn voor de toekomst van je kind

Een kindje opvoeden is niet zomaar wat. Er zijn vast genoeg momenten waarop je denkt: 'Doe ik dit wel goed?'- of dat de 'Wat nou als?'-vragen opkomen. Dit is volkomen normaal! Je doet het vast goed en het hoeft niet altijd heel groots te zijn. Zelfs de kleinste dingen kunnen al een positieve invloed hebben op de toekomst van je kind.

Vroege jaren 

De manier waarop we ons in onze vroege jaren ontwikkelen, heeft invloed op alles. Denk bijvoorbeeld aan onze mentale, maar ook fysieke gezondheid. Daarnaast wordt ook het vermogen om relaties aan te gaan beïnvloed, net als hoe iemand zich op de werkvloer gedraagt.  

Communicatie 

Iets wat ontzettend belangrijk is, is respectvol en duidelijk communiceren met de kleine. Dat verhaal over waarom bananen geel zijn en niet rood is misschien oninteressant, maar voor je kleintje is het belangrijk dat hij gehoord wordt. Probeer hem niet op te jagen in zijn verhaal en luister actief, dus knik mee en herhaal wat je hebt gehoord. Door dit te doen is de kans groot dat hij, als hij ouder is, belangrijke mededelingen deelt! 

Laat je kind een kind zijn 

Het kan soms frustrerend zijn om jouw volwassen denkwijze niet over te brengen op je kleintje. Jij weet als volwassene veel meer en dat zou je hem graag willen meegeven, maar door dit te doen, komt er veel druk op het kind. Vermijd onderwerpen als financiën en betrek ze niet in volwassen ruzies. Sta je kind bij in zijn intelligentie, nieuwsgierigheid en creativiteit, maar wel op een kinderlijke manier! 

Laat je kind emoties voelen 

Kinderen hebben vaak op jonge leeftijd al veel grote emoties. Dit kunnen zij vaak niet uiten zoals wij volwassenen dat doen. Kinderen uiten hun emoties door te huilen of boos te worden. Laat je kind deze emoties voelen om ze kennis te laten maken met gevoelens en leer ze dat het oké is om te voelen!  Zolang ze veilig zijn en zichzelf niet in gevaar brengen en jij erbij staat om ze een warme knuffel te geven, moet het goed komen! 

Kortom, doe wat goed voelt! 

Wat vind jij het moeilijkste aan opvoeden?

Lees ook

Regels of liefdevolle aandacht? Wat is de basis van opvoeden?
5 dingen die niemand je vertelt over het opvoeden van peuters

Bron: huffingtonpost

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50