Oproep: hoe omschrijf jij het (pijnlijke) gevoel van je bevalling?

Oproep: hoe omschrijf jij het (pijnlijke) gevoel van je bevalling?

Ja, het deed vast pijn, om het nog maar zacht uit te drukken, maar Babybytes is benieuwd wat jij nu precies voelde toen het moment daar was. Waar we het over hebben: over je bevalling!

Ik heb zowel een keizersnede als een bevalling via de natuurlijke weg mogen ervaren. En ik moet zeggen dat als ik eerst een natuurlijke bevalling had gehad ik wel drie keer nagedacht zou hebben of ik nog wel een kind wilde. Ik vond het niet iets voor herhaling vatbaar. Die snijdende en vooral prikkende pijn, met dat ene moment waarop gevraagd werd of ik even wilde stoppen met persen vanwege de hoge hartslag van mijn kind, dat vergeet ik nooit meer. Dat was pijnlijker dan toen ze eruit helemaal kwam. Die opmerking van ervaren moeders als ‘die pijn vergeet je als je je kind in je armen hebt’, gaat bij mij niet helemaal op. Ik kan me dat nog héél goed herinneren.

Lees ook:
Eveline: 'Ik ben bang om te bevallen'

Keizersnede

Nee, geef mij maar een keizersnede als ik tussen twee ‘pijnen’ mag kiezen. Dat was ook geen pretje, en je hebt er langer last van, maar op de een of andere manier was die pijn ‘behapbaarder’. Vooral het litteken deed pijn. En ik liep de eerste dagen hartstikke krom om die pijn op te vangen. Daarna was het vooral een prikkende pijn en later voelde het van binnen soms niet echt prettig toen ik weer met mijn pilateslessen begon. En nu is er het nadeel dat het rondom het litteken ongevoelig is, zeg maar een beetje het tegenovergestelde van pijnlijk.

Oproep

Nu ben ik benieuwd wat voor gevoel jij bij je bevalling hebt ervaren. Was het een prikkende pijn, had je het gevoel dat je uit elkaar scheurde, had je het gevoel alsof er iets uit je lichaam werd getrokken, had je het idee dat je flauw ging vallen, had je het gevoel dat het daar beneden in brand stond, was je hele lichaam aan het trillen? Laat hieronder je reactie achter of op de Facebookpagina, of mail je verhaal naar chantal@babybytes.nl o.v.v. ‘bevalling’.

Chantal is voormalig online redacteur bij BabyBytes.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009).

Reageer op dit artikel

reacties (12) Stuur een bedankje


 • Hornet

  Ik kan het me niet meer zo goed herinneren dat persfase door de morfineprik. Alleen dat branderig gevoel toen het hoofdje er bijna was maar dat deed ook niet echt pijn hihi. Toen ik de kleine in mijn armen had kon ik ook niet echt genieten van de eerste ontmoeting, thankyou morfine 🤣

 • Krfm

  Een spoedkeizersnede gehad met lange arbeid dat vooraf ging het voelde of dat alles openscheurde

 • Impiedimpie

  Alsof ik al mijn organen eruit aan het persen was. Ik wilde graag op de baarkruk (dat deed op dat moment het minste pijn). Ik had geen idee of ik het goed deed.. toen het echt enorm veel pijn deed, vroeg ik hoe lang dit nog ging duren.. ik mocht de haartjes al voelen, maar hier had ik geen behoefte aan.

  Toen ik klaar was zei ik dat ik nog nooit zoveel pijn had gevoeld, maar toch was het te doen.

  Na 4 maanden was ik weer zwanger en nu moet ik nog 24 weken voordat ik nog een keer mag. Ik ben benieuwd of het nu minder pijn doet.

  Ik had het geluk dat ik maar 3 uurtjes gedaan had over de hele bevalling. Ik denk dat ik daarom nog wel een keer durf..

 • Maĭka°

  Alsof ik een enorme drol uit moest poepen.

 • Lellaselma

  Haha dat is precies wat ik als reactie wilde typen.

 • Peepah

  Alsof ik heel nodig moest poepen, maar het al dagen verstopt zat. Ik heb mijn moeder voor gek verklaard dat ze het 3x heeft gedaan. Het is eigenlijk ook wel meegevallen uiteindelijk in 1 keer dat kind er uit geknald. Mijn moeder gebeld dat ze mijn zoontje thuis mocht brengen, nog even gedoucht en op de fiets gesprongen om blauwe muisjes op te halen

 • MoodSwing

  Ik had het gevoel juist helemaal geen invloed meer te hebben over wat er met mijn lijf gebeurde. Alsof er 'iets' anders was die het geheel overnam. Dat iets was meer dan alleen pijn...... lastig te beschrijven!

  Ik moet zeggen dat ik de pers-weeen echt goed kon handelen, die waren prettig in verhouding tot. En persen opzich was een verlossing. Op 'the ring off fire na' dat was een vluchtige 'auw, dat brand!'.

  Als ik terugkijk naar de gehele bevalling vond ik de weeën piek het meest vervelend. Maar om nou te zeggen; help ik ging dood, Neuh.....

 • 12345678

  Alsof ik doodging! Ohh myy die weeen...ik ging door een hel en vroeg me af hoe ik met zooooveel pijn nog bij bewustzijn kon zijn. Wist niet dat een mens ZOVEEL pijn kon hebben. Laatste stuk was juist goed te doen, bij persweeen neemt het lichaam het over en hoefde ik alleen maar extra kracht bij te zetten. Hier geen 'ring of fire', had epino gebruikt en die kleine floepte in 1 keer eruit (dus niet eerst het hoofd), zou ik echt iedereen aanraden!! Had daardoor ook geen hechtingen. (En nee daarna ben je niet uitgelubberd ;) )

 • ASNC1988

  Bij mijn eerste bevalling wist ik niet wat me overkwam, buikweeën, rugweeën, wist niet hoe ik ze op moest vangen. Alle mogelijke posities geprobeerd en uiteindelijk maar gaan liggen op het ziekenhuisbed. Dat persen was meer een opluchting, eindelijk was het dan bijna voorbij! Het laatste stuk vond ik zéér pijnlijk, inderdaad dat snijdende prikkelende gevoel (als het hoofdje door moet komen). Maar dat alles vond ik wel voorbij gaan toen ze eenmaal geboren was en veilig op mijn buik werd gelegd. Ik dacht, Ohh dit kan ik zeker nog een keer Wel wat hechtingen omdat madame er wat te vlug uit kwam op het eind, dat vond ik wel het lastigst denk ik, want dat blijf je nog even voelen.

  De tweede bevalling vond ik heel relaxt gaan. Ik voelde de weeën aankomen en kon ze goed opvangen. Ik koos voor een badbevalling thuis en dat was héél prettig, ik mocht zelf de bevalling eigenlijk een soort van regelen, de verloskundige controleerde alleen tussendoor of de hartslag van mijn zoontje ok was. De bevalling zelf was niet bepaald minder pijnlijk, en het was niet leuk om het bad daarna weer uit te moeten, haha. Maar het herstel daarna ging snel, dus ik heb niets te klagen over mijn bevallingen, ik hoop dat mijn derde bevalling net zo mag zijn!

  Ik heb respect voor de moeders die zware, nare bevallingen hebben gehad,dat wens ik niemand toe

 • wish2bmom88

  Alsof er een voetbal uit moest. Wat een druk daar beneden!

 • Iris--1992

  Ik had het gevoel van een hele erge buikgriep die er niet uit wou😂

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50