Oppassen of gewoon vader zijn?

Oppassen of gewoon vader zijn?

Deze post van een vader en moeder ging viral. Want waarom wordt het eigenlijk vaker oppassen genoemd als de vader het doet? Deze moeder uit Kentucky begreep het niet en schreef: 

Geschokt

“Mensen zijn geschokt als ze horen dat mijn man nachtvoedingen doet om mij te laten slapen. Ze vinden het ‘lief’ dat hij mij naar een koffietent laat gaan zonder kinderen zodat ik een uurtje kan werken. Ze kunnen het niet geloven dat hij ‘oppast’ als ik ‘s avonds een rondje ga hardlopen om de dag van me af te rennen”.

Vaderschap

“Mijn man past niet op. Hij is een ouder, wat hij doet heet vaderschap. Hij kijkt niet toe, maar hij doet actief mee met opvoeden. Van de ritjes op zijn rug tot de driftbuien, hij is er. Hij laat mijn kinderen zien wat het betekent om vader en man te zijn en daar ben ik blij om… En een stuk beter uitgerust”.

Wat vind jij van de term 'oppassen' voor de eigen vader van het kind?

Reageer op dit artikel

reacties (8) Stuur een bedankje


 • MatkaMlies

  Dit is duidelijk een verschilletje in taal. Dan klinkt het inderdaad raar om "babysitting" te zeggen. Het lijkt mij dat je daar eerder zegt: " he is watching the kids" of "he is taking care of the kids". En dat lijkt dan weer op het Nederlandse "hij past op de kinderen" of "hij let op de kinderen" en klinkt dat niet meer gek.

 • AshleyJessy

  Ik denk dat het er meer om gaat dat het niet "lief " is als jij als moeder ook even een uurtje kan sporten. Het hoort normaal te zijn. Geen uitzondering.

 • My-all

  Dit is echt een semantische discussie. Lekker belangrijk hoe je het noemt. Niemand bedoelt met oppassen bij een vader daadwerkelijk dat hij 'de oppas' is.

 • B756

  Ik ken een moeder die, als ze weggaat, voor haar man briefjes in huis neerlegt met instructies. Het schema van hun kleine, hoe het eten opgewarmd moet worden en welk slaapliedje hij moet zingen. Ze legt dezelfde briefjes neer voor de oppas van 17. Hij moet haar ook regelmatig appen met hoe het gaat. Zij ziet haar man meer als oppas dan als co ouder. Ik heb het daar wel eens met haar over gehad, ze vindt het zelf heel normaal, ze vindt echt dat mannen dat allemaal minder goed kunnen.

  Gelukkig is ze de enige die ik ken die dat denkt. Lijkt me heel vermoeiend, om zo het gevoel dat hebben dat je alles alleen moet doen omdat je man het niet kan. En ook niet echt lekker voor je relatie lijkt me, niet echt gelijkwaardig. Nou ja, ieder z'n ding, maar er bestaan dus echt mensen die daadwerkelijk 'oppas' bedoelen 🤦🏻‍♀️

 • Chudo

  Maar sommige mannen komen ook gewoon écht uit een ei hoor

 • Chudo

  Ik zeg altijd of hij op wil letten. Wat moet ik anders zeggen? Wil jij vanavond onze kinderen opvoeden/verzorging bieden/de zaken waarnemen? Ik kan me er totaal niet druk om maken hoe het beestje word genoemd.

 • Barbamammie79

  Haha ik denk precies zo. Wat een gedoe...

  Als ik 's avonds weg wil/ga wordt hier ook van tevoren gewoon de vraag gesteld: wie past er op?

 • Nx4

  Hier doet papa gelukkig ook actief mee met het opvoeden etc maar als ik iets heb oid vraag ik altijd wel of hij even kan oppassen hahaha denk meer automatisme omdat ik het grootste gedeelte wel zelf doe, maar hij is geen oppas natuurlijk maar gewoon een vader

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50