Ontbreken mannelijke partner is geen medische indicatie, dus geen vergoeding inseminatie

Ontbreken mannelijke partner is geen medische indicatie, dus geen vergoeding inseminatie
  • in Overig
  • 9
  • 5361
  • 04/03/2019

Minister Bruins liet afgelopen week weten dat het ontbreken van een mannelijke partner geen medische indicatie is, dus nu worden inseminatiepogingen bij alleenstaanden en lesbische vrouwen niet meer vergoed.

Tot vorig jaar werden deze behandelingen zonder medische indicatie nog wel vergoed, ook al kwamen ze daar officieel niet voor in aanmerking, meldt NOS.nl. Gynaecologen vonden juist dat door het ontbreken van een mannelijke partner medisch ingrijpen wel noodzakelijk is, maar minister Bruins oordeelde anders.

Lees ook:
Inseminatie door vroedvrouw vergroot kans op bevruchting?

Andere manieren om donor te vinden

Dit tot grote angst van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). De NVOG is bang dat vrouwen op andere manieren naar een donor gaan zoeken, waarbij niet wordt getest of een donor een geslachtsziekte heeft of een slechte spermakwaliteit.

Petitie

Om het beleid proberen terug te draaien is er een petitie gestart door Nicole Visscher en Eliene van Geest. De petitie is inmiddels al door bijna 34.000 ondertekend.

In Nederland zijn er jaarlijks 9.000 inseminatiepogingen, waarvan er 6.000 van alleenstaande vrouwen en lesbische stellen zijn. Een behandeling kost 841 euro per keer.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (9) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50