Onderzoekers hebben verklaring voor meervoudige miskramen gevonden  

Onderzoekers hebben verklaring voor meervoudige miskramen gevonden  

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Warwick is een gebrek aan stamcellen in het baarmoederslijmvlies de verklaring voor herhaalde miskramen. 

Indien er onvoldoende stamcellen in het baarmoederslijmvlies aanwezig zijn, kan het vlies zichzelf niet vernieuwen. Deze vernieuwing treedt normaal gesproken elke cyclus op, en valt of staat waarschijnlijk met de aanwezige hoeveelheid stamcellen volgens de onderzoekers. Bij onvoldoende stamcellen treedt er geen vernieuwing op en veroudert het baarmoederslijmvlies. Als een vrouw met een verouderd baarmoederslijmvlies zwanger wordt, mondt deze zwangerschap uit in een miskraam. Dit zal blijven gebeuren zolang er een stamceltekort is.

Grote doorbraak
Er zijn in totaal weefselmonsters van 183 vrouwen onderzocht. Bij de vrouwen die drie of meer miskramen achter elkaar kregen, bleek er sprake te zijn van een tekort aan stamcellen. Onderzoeker Jan Brosens tegen The Guardian: ‘Ik voorspel dat we in de toekomst in staat zijn om deze aandoening te verhelpen voordat de patiënt opnieuw zwanger probeert te worden.’ Een van de andere onderzoekers, Siobhan Quenby, doet ruim twintig jaar onderzoek naar miskramen en spreekt van een ‘grote doorbraak’ in het veld. ‘Nu staan we voor de uitdaging om de stamcellen in het baarmoederslijmvlies te versterken’, aldus Quenby. De onderzoekers gaan hiervoor behandelingen ontwikkelen.

Volgens de onderzoekers krijgt één op de honderd vrouwen die proberen in verwachting te raken, te maken met drie of meer achtereenvolgende miskramen. Volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap mondt één op de tien zwangerschappen uit in een miskraam.

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Soccer-Mom

    Waarom ontbreekt de bronvermelding. het lijkt overgeschreven van nu.nl en waarom een foto van een dame met pijn in de maag? Ik had een ander plaatje (met bronvermelding) uitgezocht.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50