Onderzoek: kinderen worden dikker als ouders hen wijzen op overgewicht 

Onderzoek: kinderen worden dikker als ouders hen wijzen op overgewicht 
  • in Kinderen
  • 3
  • 1800
  • 03/06/2016

Als ouder denk je misschien dat het een goed idee is om het overgewicht van je kind te benoemen. Je kind moet tenslotte weten waarom hij of zij die Snicker niet krijgt. Uit onderzoek blijkt echter dat dit juist een negatief effect op het gewicht van je kind heeft.

Kinderen die namelijk door hun ouders gewezen worden op hun overgewicht, komen juist meer aan dan andere kinderen. Dit blijkt uit een studie die is uitgevoerd onder 3500 Australische kinderen van 4 en 5 jaar oud, aldus The Guardian. De kinderen werden gevolgd tot hun dertiende levensjaar. 

Onderzoekers van de Universiteit van Liverpool en de Florida State University College of Medicine ontdekten dat de kinderen van wie de ouders hun (over)gewicht benoemden, door de jaren heen meer in gewicht aankwamen dan kinderen bij wie dit niet het geval was. Hierbij maakte het geen verschil of de kinderen ook daadwerkelijk overgewicht hadden. 

Minder gemotiveerd
"Veel mensen denken dat het goed is om een kind erop te wijzen dat hij of zij overgewicht heeft," aldus de onderzoekers, "wij zien echter dat dit eerder verband houdt met een toename van het gewicht gedurende de hele kindertijd."

Hoe het precies komt dat een confrontatie van de ouders met het overgewicht juist leidt tot gewichtstoename, is nog onduidelijk. De onderzoekers geven aan dit verder te willen bestuderen. Een logische verklaring lijkt stigmatisering van mensen met overgewicht. Kinderen die als dik worden gezien, zouden daardoor minder gemotiveerd kunnen zijn om een gezond gewicht te bereiken of behouden.

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons dan op Facebook en volg ons op Twitter!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50