Onderzoek: gepasteuriseerde donormelk niet beter dan poedermelk voor prematuurtjes

Onderzoek: gepasteuriseerde donormelk niet beter dan poedermelk voor prematuurtjes

Zoals we allemaal weten is borstvoeding nu eenmaal gezonder dan poedermelk. Vooral premature baby’s hebben veel baat bij borstvoeding. Maar dit vraagt erg veel geduld en doorzettingsvermogen en soms lukt dit gewoonweg niet. Vaak hoor je dan over donormelk van andere moeders. Maar nu blijkt uit onderzoek dat gepasteuriseerde donormelk niet beter is dan kunstvoeding voor te vroeg geboren baby’s in de eerste tien dagen van hun leven.

Het allerbeste voor prematuurtjes is nog steeds de eigen moedermelk. Deze resultaten komen voort uit een onderzoek dat maandag is verschenen van het VU medisch centrum en AMC onder premature baby’s. Volgens de onderzoekers hebben baby's die worden gevoed met eigen moedermelk een veel kleinere kans op dodelijke infecties en de gevaarlijke darmziekte NEC, dan de kleine hummeltjes die kunstvoeding krijgen.

Extreem laag geboortegewicht
Ongeveer 10% van de baby’s wordt te vroeg geboren (voor 37 weken) en ongeveer 15% hiervan weegt minder dan 1500 gram. Er is dan sprake van een extreem laag geboortegewicht. Deze premature baby’s krijgen vaker te maken met bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking, de darmziekte NEC en overlijden.

Effecten lange termijn
De wetenschappers van de studie onderzochten 373 baby's in de eerste tien dagen van hun leven. Ze plaatsen hierbij wel de kanttekening dat de onderzoeksperiode kort was. Voor de gezondheidseffecten op lange termijn van moedermelk, kunstmelk en donormelk is volgens hen aanvullend onderzoek nodig.

Daarnaast merkt het onderzoekteam op dat donormelk van een andere vrouw dan de biologische moeder wordt gepasteuriseerd en ingevroren voor later gebruik. Hierdoor neemt de kwaliteit van de melk af. Tegelijkertijd denken de onderzoekers dat gebruik van donormelk voor langere termijn wel voordelen heeft, zowel op infecties als op het IQ van het kind.

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


 • mijn~meisje

  Als je eerst je eigen melk pasteuriseert en in invriest is het ook van minderen kwaliteit voor je eigen kind.... Eigenlijk sonde dat dat zo moet

 • mamaatjexx

  Vind ik logisch. Koemelk word ook niet gezonder door het te pasteuriseren, het veroorzaakt zelfs koemelkallergie. Je maakt veel goede stoffen die in melk zitten kapot door het te verhitten. Verse moedermelk is altijd het beste!

 • Bees83

  En men doet gewoon weg te weinig onderzoek naar borstvoeding en alles wat er bij komt kijken. Onderzoekjes die men doet zijn te kleinschalig en nooit langer termijn. Toen ik voor mijn 2de op dieet werd gezet door kinderarts van mijn oudste verklaarde de kinderarts van mijn net geborene mij praktisch voor gek. Want mijn kind kon echt geen last hebben van koemelkeiwitten die ik binnen kreeg, nee tuurlijk dacht ik. Maar ooit onderzoek naar geweest? Nee! En als dat zo was, waarom had mijn oudste dan 2week in het ziekenhuis moeten liggen vanwege koemelkeiwitallergie en alle reacties en consequenties ervan! Bovendien iedere leek weet ook dat je niet mag roken, drinken enz als je borstvoeding geeft want dan zegt men wel allemaal dat je het doorgeeft via de melk. Achteraf...... Bleek ze inderdaad allergie te hebben (foutje ziekenhuis verpleegkundige, gaf toch ondanks alles 10ml hyperallergene melk. Kind is dag doodziek geweest, buikkramp en bleek.) Dus misschien dat iemand eens onderzoek naar borstvoeding op alle gebieden eens uitgebreid wil onderzoeken! Groot schalig! Dan is resultaat ook serieus te nemen. Bovendien conclusie is niet beter en einde wel aangeven dat langer termijn hoogstwaarschijnlijk wel voordelen heeft is bij mij nog steeds donormelk/moedermelk is beter!

 • Soccer-Mom

  Zo te lezen kan je het onderzoek ook gewoon naast je neerleggen en zal het onderzoek eerst enorm uitgebreid moeten worden om tot een definitieve conclusie te kunnen komen. Dit zal vast ook wel in het onderzoek staan maar aangezien de bronvermelding (ja alweer) ontbreekt, kan ik dat dus niet nalezen.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

4 leden zijn nu online
Aanmelden