Onderzoek: depressieve ouder(s)? Kind kieskeurige eter

Onderzoek: depressieve ouder(s)? Kind kieskeurige eter

Kinderen zouden meer kans hebben om kieskeurige eters te worden als hun ouders angstig of depressief zijn, zo beweren onderzoekers. Kinderen worden geconfronteerd met een hoger risico om een slechte eter te worden als hun ouders signalen van depressief en angstig gedrag vertonen.

Nederlandse onderzoekers bestudeerden bijna 5000 kinderen geboren tussen 2002 en 2006 en hun mama's en papa's. De ouders vulden vragenlijsten in om hun niveaus van angst en depressie tijdens de zwangerschap te beoordelen en opnieuw wanneer hun kind drie jaar oud was. Moeders vulden een aparte vragenlijst in over het eetpatroon in de kindertijd.

Een peuter die zijn of haar eten weigert kan een grote bron van zorg zijn voor ouders, met bijna een derde van de jonge kinderen die consequent weigert om bepaalde voedingsmiddelen te eten. De studie, gepubliceerd in de Archives of Disease in Childhood, laat zien dat op 3-jarige leeftijd, 30% van de kinderen een kieskeurige eter is.

Angst
Moeders die symptomen van angst toonden tijdens de zwangerschap en tijdens de peuterperiode, hadden een grotere kans dat hun 4-jarige een kieskeurige eter zou worden, concludeerden de onderzoekers. Elke extra punt op de angstschaal werd geassocieerd met een extra punt op de kieskeurige eter-schaal. De angst van de vader in de peuterperiode, maar niet tijdens de zwangerschapsperiode, was ook gerelateerd aan pietluttig eten bij hun kind, voegden ze eraan toe.

Depressie
Daarnaast is het zo dat symptomen van depressie bij beide ouders tijdens de zwangerschap en drie jaar later, ook werd gekoppeld aan pietluttig eten bij kinderen. De onderzoekers weten niet precies wat er achter dit verband zit. Ze schreven: ‘We zagen dat moeders en vaders die internaliserend probleemgedrag vertonen, prospectief worden geassocieerd met kieskeurig eten bij kleuters. Voor een effectieve preventie en het onder controle houden van kieskeurig eten bij kinderen, moet men dus de rol van de ouders meenemen. Artsen moeten zich ervan bewust zijn dat niet alleen ernstige angst en depressie, maar ook mildere vormen van internaliserende problemen van de ouders, het eetgedrag van het kind kunnen beïnvloeden.’

Wat vind jij van de uitslag van dit onderzoek?

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter!

Bron: Mirror

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (5) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

2 leden zijn nu online
Aanmelden