Onbewust zwanger: hoe kan dat nou?

Onbewust zwanger: hoe kan dat nou?

Velen kunnen het zich misschien niet voorstellen: dat je onbewust zwanger bent en totaal onverwachts een kind in je armen hebt! Hoe kan dat nou?

Afgelopen week was in het nieuws dat tijdens een KLM-vlucht een vrouw in het vliegtuig was bevallen, terwijl ze niet wist dat ze zwanger was. Het gebeurde tijdens een vlucht van Ecuador naar Amsterdam. Passagier Tamara kreeg een paar uur voor landing op Schiphol, waar ze van plan was over te stappen naar Spanje, last van haar buik en ging naar het toilet. Na twee persweeën had ze totaal onverwachts een baby in haar handen. Toevallig waren er twee artsen en een verpleegkundige aan boord die haar verder hebben geholpen. Het kindje is vernoemd naar een van de hulpverleners: Maximiliano.

Zwangerschappen die tijdens bevalling worden ontdekt

Maar hoe kan het dat je niet weet dat je zwanger bent? Je lichaam verandert toch, je bent niet meer ongesteld of je voelt je baby toch in je buik trappelen? Toch is het mogelijk dat je onbewust zwanger. Gynaecoloog Hans Duvekot van het Erasmus MC zegt dat er in Nederland naar schatting 60 zwangerschappen per jaar pas tijdens de bevalling worden ontdekt.

Volgens de gynaecoloog hebben deze vrouwen vaker dan andere vrouwen bloedingen tijdens de zwangerschap. Hierdoor lijkt het alsof ze menstrueren, terwijl dit niet zo is. Ook hebben ze minder vaak last van zwangerschapskwalen zoals misselijkheid. Tegen Editie NL zegt hij: 'Het kan zijn  dat de buik minder groot is, maar in principe zul je altijd iets van een buik zien. Alleen bij vrouwen die al eerder een kind hebben gekregen is de buikwand wat slapper en dat maakt dat ze al meer een "buikje" hebben.'

Placenta

Hoe kan het dat je je kindje niet voelt schoppen in de buik? Ook daar is volgens de gynaecoloog een verklaring voor. Het kan zijn dat de placenta voor de baby ligt. Omdat dit een sponsachtig orgaan is, kun je dit niet voelen als er tegenaan wordt geschopt. Ook denkt hij dat vrouwen die ongewenst zwanger zijn de zwangerschap voor zichzelf ontkennen. Hierdoor kunnen ze het tot aan de bevalling psychisch onderdrukken. 'Ze weten het dan wel, maar stoppen het weg.'

BabyBytes-lezeressen over ongemerkt zwanger zijn

Eerder vroegen we al aan onze lezeressen of zij misschien onbewust zwanger zijn geweest en daar kwamen heel veel reacties op:

Maureen: 'Ik ontdekte op zaterdag 23 september 2017 dat ik zwanger was en op 25 september 2017 ben ik bevallen. Ik ben zelfs een week ervoor naar de huisarts geweest, omdat ik buikpijn had en die constateerde dat ik blaasontsteking had en verder niks. Toen ik op maandag 25 september hevige buikpijn kreeg, is er een spoedecho gepland. Ik moest gelijk naar het ziekenhuis, maar de echo had geen zin, want ik had al 6 cm ontsluiting. Door onderzoek van het bloed van onze dochter bleek ik al zeker 44 weken zwanger te zijn geweest... Toen ze ter wereld kwam was ze 4350 gr en was ze 53 cm lang. Ik heb een maagverkleining gehad en merkte geen verandering in mijn omvang. Ook lag ze naar achter waardoor ik niets voelde en zag. Bij mijn eerste ook bijna geen buik gehad, maar haar voelde ik wel.'

Lisa: 'Ik ging ‘s ochtends om 10:15 uur na de huisarts met veel buikpijn en rugpijn. Ik kon amper liggen, staan of lopen. Daar werd verteld dat ik zwanger was en dat ik waarschijnlijk al aan het bevallen was.  Omdat ze dachten aan een prematuur kindje, kon ik meteen door naar het Radboud ziekenhuis in Nijmegen. Daar aangekomen hebben ze een echo gemaakt en bleek het kindje al voldragen te zijn 39/40 weken, en had ik al 7 cm ontsluiting. Een uurtje later is mijn kerngezonde mannetje geboren.'

Lees ook de verhalen van Tamara, Angela, Chantal, Rowenaa, Yolanda, Naomi en Linda, die niet wisten of vrij laat erachter kwamen dat ze zwanger waren.

Bronnen: RTLnieuws.nl, NOS.nl

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50