NIPT-test is sinds 1 april gratis

NIPT-test is sinds 1 april gratis

Sinds 1 april 2023 is de NIPT-test gratis voor alle zwangeren in Nederland. Door middel van deze test kunnen aanstaande ouders testen of hun ongeboren kindje een genetische afwijking heeft. Het is nu dus gratis en gaat als volgt in zijn werk! 

Niet-Invasieve Prenatale Test 

'NIPT' staat voor Niet-Invasieve Prenatale Test en is een test die zwangere vrouwen sinds 2017 kunnen doen, nog voordat hun baby is geboren. Bij deze test kijken medische professionals of er aanwijzingen zijn dat de ongeboren baby het down-, edwards of patausyndroom heeft. Bij het downsyndroom geeft de NIPT in 96 procent van de gevallen de goede uitslag. Bij het edwardssyndroom is dat 92 procent en bij patau gaat het om ongeveer de helft van de gevallen. 

Voortaan aangeboden 

Voortaan wordt de zwangere aangeboden om een NIPT te doen bij de 20-wekenecho, maar het is niet verplicht. Het kostte eerst 175 euro en werd afgenomen in het kader van medisch onderzoek, maar is sinds 1 april dus gratis. 

Hoe werkt het? 

Bij de test wordt er bloed uit de arm van de zwangere genomen en in dit bloed zit hetzelfde DNA als in de placenta, waarin het ongeboren kindje zit. Door dit bloed te checken kunnen medische professionals kijken of er extra chromosomen aanwezig zijn in het bloed. Deze chromosomen zijn: 

Downsyndroom 

Een extra chromosoom 21. Deze mensen zijn licht tot ernstig verstandelijk beperkt en hebben vaak last van andere lichamelijke problemen. Ze ontwikkelen zich langzamer dan mensen zonder deze aandoening. 

Edwardssyndroom 

Een extra chromosoom 18. Dat leidt tot ernstige afwijkingen aan de organen. Ook zijn de hersenen niet volledig ontwikkeld. Mensen met dit syndroom zijn ernstig gehandicapt. 

Patausyndroom 

Een extra chromosoom 13. Mensen hebben een ernstige hartafwijking en de hersenen zijn niet goed ontwikkeld. Vaak hebben deze mensen ook epilepsie en ademhalingsproblemen.

Andere afwijkingen 

Naast deze drie chromosomen kan de NIPT ook op andere afwijkingen testen. Als er afwijkingen gevonden worden die ernstig zijn voor het kind, krijgen zwangere vrouwen dit altijd te horen en hetzelfde geldt als er grotere risico's zijn op problemen tijdens de zwangerschap.  

Heb jij de NIPT gedaan of ben je het van plan?

Lees ook:

Gezondheidsraad adviseert complete uitslag over NIPT-onderzoek te geven
Alyssa (26): 'Zwangerschap afgebroken vanwege Syndroom van Down'

Bron: NU.nl

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • Baby323

    Fijn dat dit ook in NL eindelijk gratis is. Wij hebben nog wel betaald, maar ben echt van mening dat gezondheidszorg voor iedereen is! Ook voor gezinnen die het wat minder breed hebben en om die reden zo’n NIPT niet zouden doen/hebben gedaan.

  • xssevv

    Ja vandaag gedaan ben benieuwd 😓

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50