Nieuwe trend: een slaapcoach voor je kind

Nieuwe trend: een slaapcoach voor je kind

Het schijnt een nieuwe trend te zijn: een slaapcoach inschakelen voor je kind. Iemand die ervoor zorgt dat niet alleen je kind aan zijn nachtrust toekomt, maar jij dus ook.

NRC berichtte er onlangs over: ouders die een slaapcaoch inschakelen voor hun kind. Want nachtenlang je bed uit met een ontroostbaar of onrustig kind, daar wordt niemand vrolijk van.

Je bent niet de enige die een slaapcoach inschakelt. Zo is Kop-Huisman nog geen jaar bezig met haar eigen bedrijf By Sleep en coacht ze al acht tot tien gezinnen per maand. Susanne Willekes van The Sleep Agency doet het nog beter. Zij begeleidt twintig tot dertig gezinnen per maand. En zo zijn er nog tal van andere slaapcoaches die hun hulp aanbieden.

Lees ook:
Heftiger dan je denkt: als je kind bijzonder slecht slaapt

De zachte slaapmethode

De meeste slaapcoaches hebben een online-opleiding gevolgd bij ‘The Sleep Lady’, Kim West een Amerikaanse maatschappelijk werker die nu een ware slaapgoeroe is geworden. Zij is gespecialiseerd in de ‘zachte slaapmethode’ dat gericht is op het geruststellen van je kind, dat het zo min mogelijk in paniek raakt bij het naar bed gaan en zo goed mogelijk doorslaapt, meldt het NRC. Dat is dus even wat anders dan het ‘laat-maar-huilen-totdat-het-in-slaap-valt-methode: iets wat ik zelf bij mijn oudste heb gedaan en wat mijn hart brak, maar wel hielp.

Vaardigheid

Volgens Kop-Huisman is slapen een vaardigheid die elk kind moet leren. Wat ouders maken van het naar bed gaan onbedoeld iets ingewikkelds. Ze gaan wiegen of in het bed van papa en mama liggen of de ouders gaan bij het kind in bed liggen. Willekes vertelt dat ze zelfs een keer een kind had gehad die alleen maar in slaap kon vallen als het de oren van zijn moeder kon vasthouden. Dit is volgens de experts een negatieve slaapassociatie, waardoor het kind niet leert om zelfstandig in slaap te vallen.

Lees ook:
Je kind in slaap krijgen in 40 seconden

Stappenplan

Bij de methode van de zachte slaapmethode wordt er een stappenplan gemaakt. Hiermee wordt een vertrouwde situatie voor een kind langzaamaan afgebouwd. Het duurt even (zo’n drie weken) maar dan is het slaapprobleem voorgoed verdwenen, volgens Kop-Huisman.

De laat-maar-huilen-totdat-het-in-slaap-valt-methode die ik destijds kreeg aangeraden, duurde welgeteld drie lange nachten, dus dat was ietsje sneller…

Hoe zit het bij jou? Ben jij al aan het eind van je Latijn, wat betreft de slaapperikelen van je kind? Ooit aan gedacht om een slaapcoach in te schakelen?

Bron: NRC

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50