Nieuw voor aanstaande vaders: de papaklas!

Nieuw voor aanstaande vaders: de papaklas!

Vrouwen zijn vaak maar al te goed voorbereid op de komst van een kleine. Zodra we weten dat we zwanger zijn begint het informatie verzamelen. Boeken, tijdschriften, blogs: hamstereeeen! Mannen zijn echter vaak een stuk minder goed voorbereid. Daarom is er nu voor toekomstige vaders in de omgeving van Amsterdam de zogenaamde papaklas waar ze alles wordt geleerd wat ze moeten weten.

Tijdens de papaklas leren vaders Sander de Heer (41) en Floris Regouin (39) alle kneepjes van het vadervak aan lotgenoten. Denk hierbij aan dingen als: wat is een hydrofiele doek? Hoe doe je een luier om? En hoe bereid jij je als man voor op de bevalling? Het zijn een aantal van de onderwerpen die aan bod komen tijdens de cursus voor aanstaande vaders. Het is een cursus voor men only en waar onder het genot van een biertje en wat nootjes alle belangrijke dingen omtrent het vaderschap worden besproken. Ook onze Daddy Cool en vlogger Jody Bernal was van de partij en stelde zelfs de briljante vraag ‘waar de pootjes van de baby doorheen moeten in de luier’. (Zijn vlog over de papaklas komt volgende week woensdag online!)

In de kroeg over luiers en commodes praten
Aan AD.nl vertelt Regouin dat mannen vaak denken dat het vanzelf gaat. “Ze hebben het er niet over met vrienden; het is niet stoer om in de kroeg over luiers of commodes te praten. En dan staan mannen tijdens de bevalling dus langs de zijlijn. Terwijl ze veel meer kunnen. Het gaat alleen niet helemaal vanzelf." Ook verloskundige en oprichter van de vadercursus David Borman beaamt dat er nog een taboe rust op mannen die vader zullen worden. Hij richt zich vooral op de bevalling zelf, terwijl Regouin en De Heer ook focussen op alles wat erbij komt kijken.

Een uitgedijd, volgevreten kreng
De vaders organiseren elke maand minstens één papaklas in Amsterdam. Naast voorbereiden op het krijgen van een kind, is het doel van de cursusleiders ook om mannen gerust te stellen en voor te bereiden op andere dingen. Zo staat er ook een hoofdstuk 'Wordt mijn vrouw een uitgedijd, volgevreten kreng?' op het programma, waarmee De Heer en Regouin het hebben over hoe het vrouwenlichaam verandert na de zwangerschap. Tijdens deze avond komen ook vaak tussen aanstaande vaders onderling interessante onderwerpen aan bod. Discussies over thuisbevallen, namen kiezen of bijvoorbeeld seks met een zwangere vrouw. De cursus duurt 2,5 uur. Meer info vind je op papaklas.nl.

"Aan het eind van de avond zie je dat de mannen de beste vrienden zijn en keren ze naar huis met een schat informatie”, vertelt De Heer tegen AD.nl.

Wij vinden deze cursus in ieder geval een briljant idee! Zou het iets voor jouw partner zijn?

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons dan op Facebook en volg ons op Twitter!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50