Nieuw advies: laat kleding aan bij brandwondenongeval kind

Nieuw advies: laat kleding aan bij brandwondenongeval kind
 • in Kinderen
 • 4
 • 1314
 • 09/11/2022

Uit onderzoek van de Nederlandse Brandwonden Stichting blijkt dat maar liefst 80 procent van de ouders de kleding van hun kind aanlaten bij een brandwondenongeval. Maar dat leidt juist tot onnodig ernstige brandwonden bij kinderen.

Brandwondenarts Sonja Scholten van het Martini Ziekenhuis in Groningen: "Bij brandwonden is het ontzettend belangrijk om de hitte zo snel mogelijk weg te halen. Bij kinderen gaat het in 86 procent van de gevallen om een ongeluk met hete vloeistof, zoals thee, koffie of soep. In al deze gevallen is het belangrijk de kleding en ook de luier en sieraden zo snel mogelijk uit te doen. Deze houden de warmte vast. Hoe langer de kleding contact maakt met de huid, hoe ernstiger de brandwonden zijn. Is de brandwond veroorzaakt door vuur, olie of vet en kleeft de kleding aan de wond? Dan is het advies om de kleding zo veel mogelijk rondom de wond weg te knippen."

Nieuw advies

De brandwondenarts ziet regelmatig dat ouders de kleding aanlaten, omdat ze bang zijn om de huid kapot te maken. Volgens Scholten was dit tot 2018 ook het advies, maar inmiddels hebben ze geleerd dat dit tot ernstiger brandwonden kan leiden.

Ouders

Uit een recent onderzoek van de Brandwonden Stichting blijkt dat kinderen in veruit de meeste gevallen (84%) brandwonden oplopen in bijzijn van de ouders. 58 procent van de ouders ziet het ongeluk zelfs voor hun ogen gebeuren. Volgens de Scholten worstelen ouders vaak lange tijd met schuldgevoelens. "Je kind is je liefste bezit, dat je juist wilt beschermen. De brandwondenzorg in Nederland is gelukkig heel goed. Maar we kunnen deze ongevallen beter voorkomen. Daarom druk ik ouders op het hart: houd hete vloeistoffen ver uit de buurt van je kind."

Lees ook:

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


 • Moedervanmooieknulleneneenmeid

  Get is niet iets nieuws, het wordt al jaren gezegd. Maar je hebt gewoon van die domme hazen die maar wat doen.

 • Mama-R

  Beetje tegenstrijdig..

  Moet het nou aan of uit.

  Ik heb geleerd uit en dat lees ik in het artikel..

  Maar titel zegt nieuwe regel aan houden.

 • Sharon

  Dit is toch niet nieuw , als in ik weet niet beter dan met kleding en al onder de kraan. (langer dan voor 2018 )

  Ik hier half in de war, want ik herinner me altijd een geval, moeder gooit thee over voet trekt sok en daarmee huid weg...(dus mijn auto gedachte...dont ever do that)

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50