Nieuw advies brandwondenzorg jonge kinderen, kleding en luier direct uit

Nieuw advies brandwondenzorg jonge kinderen, kleding en luier direct uit
  • in Kinderen
  • 5
  • 16399
  • 20/09/2018

Brandwondenzorg Nederland heeft het advies voor ongevallen waarbij kleine kinderen brandwonden oplopen gewijzigd, omdat vaak niet de juiste eerste hulp wordt toegepast. Kleding en luier moeten nu zo snel mogelijk uit.

“Waar het vaak fout gaat is dat ouders na een brandwond ongeval met bijvoorbeeld hete thee wel direct koelen, maar de kleding en luier niet verwijderen. Doordat de hete vloeistof in contact blijft met de huid zorgt dit voor ernstige brandwonden”, zegt brandwondenarts Sonja Scholten van het Brandwondencentrum Groningen.

Lauw zachtstromend leidingwater

Dr. Sonja Scholten: “Je kunt het ouders en omstanders niet verwijten als het mis gaat. Ze weten niet precies wat ze moeten doen. En dat pakken we nu aan. Koel een brandwond 10 minuten met lauw zachtstromend leidingwater en doe direct de kleding en bij kinderen ook de luier uit!”

Volendamramp

Omdat de eerste hulp volgens artsen te vaak misgaat, heeft Brandwondenzorg Nederland besloten de vastgestelde eerstehulpregels aan te passen en te verduidelijken. De regels zijn in 2003 opgesteld naar aanleiding van de Volendamramp en gericht op eerste hulp bij verbranding met vuur.

Eerste Hulp-regels 2018

  1. Koel de brandwond 10 minuten met lauw zacht stromend leidingwater en verwijder zo snel mogelijk kleding, sieraden en de luier!
  2. Voorkom dat het lichaam teveel afkoelt. Koel alleen de wond!
  3. Bedek na het koelen de wond met plastic huishoudfolie, steriel verband of een schone doek.
  4. Smeer niets op de brandwond.
  5. Houd het slachtoffer warm met een deken.
  6. Waarschuw een arts bij blaren, een open wond en bij elektrisch/chemisch letsel.
  7. Vervoer het brandwondenslachtoffer, indien mogelijk, zittend.

Kende jij dit brandwondenadvies al?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (5) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50