Niet wachten tot persdrang, maar meteen persen als dat kan

Niet wachten tot persdrang, maar meteen persen als dat kan

Wat als je pijnstilling hebt gehad, volledige ontsluiting hebt maar nog geen persdrang hebt? Wacht je tot die persdrang er is of kun je beter toch proberen meteen te persen? Amerikaanse onderzoekers pleiten nu voor dat laatste.

Als er bij een bevalling pijnstilling is gebruikt, kan het voorkomen dat je geen persdrang voelt als je volledige ontsluiting hebt. In de Verenigde Staten hebben ze nu onderzocht wat beter is: wachten totdat je wel persdrang hebt of de aanstaande moeder helpen om direct te persen. Volgens de Amerikaanse richtlijnen wordt er nu gewacht, en dat kan soms meer dan een uur duren, maar de onderzoekers pleiten nu om deze richtlijnen aan te passen.

Lees ook:
Waarom poepen tijdens de bevalling geen taboe mag zijn

Onderzoek

Want uit onderzoek is gebleken dat er bij direct persen bij een volledige ontsluiting minder risico is op een ontsteking. Vrouwen die meteen beginnen te persen hebben 6,7 procent kans op een ontsteking. Vrouwen die wachten met persen hebben 9,1 procent kans op een ontsteking.

Ook hebben vrouwen die meteen persen 2,3 procent kans op een ernstige nabloeding. Dat percentage ligt bij vrouwen die wachten met persen een stukje hoger, namelijk op 4 procent.

Verder duurde de bevalling bij vrouwen die meteen persen een half uur korter.

Pijnstilling

Voor het onderzoek, dat werd uitgevoerd door de Washington University School of Medicine in St. Louis, werd er gekeken naar 2.400 vrouwen die voor het eerst een kind kregen. De vrouwen waren minstens 37 weken in verwachting. Allen kregen een ruggenprik tijdens de bevalling. Toen ze tien centimeter ontsluiting hadden, werden de vrouwen random gevraagd om meteen of pas na 60 minuten te persen.

Moest jij lang wachten totdat je persdrang had na gebruik van pijnstilling bij je bevalling?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (6) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50