Niet wachten tot persdrang, maar meteen persen als dat kan

Niet wachten tot persdrang, maar meteen persen als dat kan

Wat als je pijnstilling hebt gehad, volledige ontsluiting hebt maar nog geen persdrang hebt? Wacht je tot die persdrang er is of kun je beter toch proberen meteen te persen? Amerikaanse onderzoekers pleiten nu voor dat laatste.

Als er bij een bevalling pijnstilling is gebruikt, kan het voorkomen dat je geen persdrang voelt als je volledige ontsluiting hebt. In de Verenigde Staten hebben ze nu onderzocht wat beter is: wachten totdat je wel persdrang hebt of de aanstaande moeder helpen om direct te persen. Volgens de Amerikaanse richtlijnen wordt er nu gewacht, en dat kan soms meer dan een uur duren, maar de onderzoekers pleiten nu om deze richtlijnen aan te passen.

Lees ook:
Waarom poepen tijdens de bevalling geen taboe mag zijn

Onderzoek

Want uit onderzoek is gebleken dat er bij direct persen bij een volledige ontsluiting minder risico is op een ontsteking. Vrouwen die meteen beginnen te persen hebben 6,7 procent kans op een ontsteking. Vrouwen die wachten met persen hebben 9,1 procent kans op een ontsteking.

Ook hebben vrouwen die meteen persen 2,3 procent kans op een ernstige nabloeding. Dat percentage ligt bij vrouwen die wachten met persen een stukje hoger, namelijk op 4 procent.

Verder duurde de bevalling bij vrouwen die meteen persen een half uur korter.

Pijnstilling

Voor het onderzoek, dat werd uitgevoerd door de Washington University School of Medicine in St. Louis, werd er gekeken naar 2.400 vrouwen die voor het eerst een kind kregen. De vrouwen waren minstens 37 weken in verwachting. Allen kregen een ruggenprik tijdens de bevalling. Toen ze tien centimeter ontsluiting hadden, werden de vrouwen random gevraagd om meteen of pas na 60 minuten te persen.

Moest jij lang wachten totdat je persdrang had na gebruik van pijnstilling bij je bevalling?

Tags: Onderzoek,

Reageer op dit artikel

reacties (6) Stuur een bedankje


 • Lispeltuut

  Geen pijnstilling, geen persdrang. Gewoon geperst omdat de VK zei dat het mocht ;-).

 • linaa

  Bij de eerste geen persdrang gevoel persen duurde 45 min ( had ruggenprik verdoving )

  Bij tweede persdrang gevoelt duurde 10 min ( had pompje als verdoving ) de verdoving hielp echt super goed voelde minder pijn

  Bij derde ook persdrang ook binnen 10 min ( had pompje als verdoving ) verdoving werkte niet voelde de weeen heel erg

 • CelineG

  Geen verdoving maar ook, zover ik weet, geen persdrang. De gynaecoloog zei me dat ik moest persen dus dat doen we dan

 • me-joyce

  2x geen pijnstilling. 2x persdrang. De eerste 45min en de tweede 20min geperst.

  Denk dat het toch wel fijn is om persdrang te hebben tijdens het persen.

 • nog-even!

  Het ging in iedergeval wel sneller met persdrang, maar ik kan niet zeggen dat het zonder niet te doen is

 • nog-even!

  Ik heb geen pijnstilling gehad, maar bij de eerste ben ik ook gewoon zonder persdrang gaan persen... volgens de vk mocht ik persen als ik wilde... Aangezien ik het wel lang genoeg vond duren, ben ik maar gewoon gaan persen... Het duurde wel 40 minuten, maar uiteindelijk was hij er! Bij de tweede en derde heb ik wel persdrang gehad... Bij de eerste echt niet...ook niet tijdens het persen...

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50