Nienke (32): “Ik moet thuis bevallen vanwege het coronavirus”

Nienke (32): “Ik moet thuis bevallen vanwege het coronavirus”

Gisteren was de 32-jarige Nienke al uitgerekend. Het was de bedoeling dat ze in het ziekenhuis zou gaan bevallen, maar toen brak het coronavirus uit: “De huisarts vertelde mij dat alle poliklinische bevallingen geannuleerd zijn”.

Verloskundige

“Ik heb geen zware complicaties tijdens deze zwangerschap, wel heb ik erg last van mijn onderrug en bekken. Ook ben ik erg moe. Ik ben er zacht gezegd wel klaar mee. Afgelopen week stuurde mijn verloskundige mij een mail dat ze al haar cliënten een thuisbevalling aanraadt in verband met het coronavirus”. 

Poliklinisch

“Mijn zoontje (3) heeft symptomen van het coronavirus en daarover had ik met de huisarts overlegd. Hij vertelde mij toen dat alle poliklinische bevallingen geannuleerd zijn. Ik weet niet of dit een landelijk beleid is, maar dat zal mij niks verbazen”. 

Lees meer over het coronavirus...

Voorbereiding

“Mijn vorige bevalling duurde 23 uur. Geen pretje natuurlijk, maar gelukkig had ik geen complicaties. Ik heb mij nog niet echt voorbereid op een thuisbevalling, ik zie wel hoe het gaat. Ik beval wel liever in het ziekenhuis vanwege de medische hulp die daar beschikbaar is”. 

Zorgen

“Ik maak me wel een beetje zorgen om het coronavirus en de baby. Mijn zoontje is drie jaar en hij mag volgens de huisarts pas bij de baby als hij volledig klachtenvrij is. Ik moet zelf goed opletten dat ik geen symptomen krijg, als dit wel zo is moet ik meteen aan de bel trekken”. 

Gevolgen

“Wel hoorde ik dat baby’s die besmet zijn met het coronavirus milde klachten hebben, maar ze weten nog te weinig over de gevolgen bij kinderen. We stellen het kraambezoek voor de zekerheid maar even uit en we hopen maar op het beste”. 

Update: 
Vanochtend kreeg Nienke te horen dat ze tot vanavond poliklinisch mag bevallen in het ziekenhuis met haar eigen verloskundige. Daarna wordt er waarschijnlijk een poule gemaakt van verloskundigen die uitsluitend poliklinische bevallingen doen in het ziekenhuis en verder geen cliënten meer ontvangen voor controles.
 

Ga jij binnenkort bevallen? Is jou ook een thuisbevalling aangeraden?

Laura Saija is online redacteur bij BabyBytes. Ze woont samen met haar vriend Toby, hun peuter Rosie (december 2017) en baby Norah (oktober 2019). In haar dagelijkse leven probeert ze een balans te vinden tussen het moederschap, haar relatie, vriendinnen én carrière. Volg Laura ook op Instagram.

Reageer op dit artikel

reacties (12) Stuur een bedankje


 • xDoo

  36 weken zwanger en wil wel graag poliklinisch bevallen in het ziekenhuis. Vanmiddag bij de VK geweest en die zeggen dat het nog volkomen veilig is om in het ziekenhuis te bevallen. Daar gaan we dan maar vanuit ;)

 • Momiji

  Ik heb juist vandaag een mailtje gekregen waarin stond van niet, maar ik woon in Brabant middenin de Coronahaard dus t zal hier wel anders zijn.

 • SabrinaRizabeev

  Ik ben 38 weken zwanger. Ik wilde heel graag thuis bevallen maar mijn man (Turkse/Bulgaarse komaf) wilde dit absoluut niet.. meerdere malen ruzie om gehad en besloten om in het ziekenhuis te bevallen. Tot afgelopen week hij aangaf dat hij nu toch door alle ontwikkelingen graag wil dat ik toch thuis beval.... nu maar hopen dat alles goed gaat en ik thuis kan/mag bevallen!!! Me eerste kindje is bijna 6 jaar terug geboren in stuit dus ben benieuwd hoe deze bevalling gaat verlopen☺️

 • Denise05

  Ons word ook geadviseerd om thuis te bevallen...

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50