Nienke (32): “Ik moet thuis bevallen vanwege het coronavirus”

Nienke (32): “Ik moet thuis bevallen vanwege het coronavirus”

Gisteren was de 32-jarige Nienke al uitgerekend. Het was de bedoeling dat ze in het ziekenhuis zou gaan bevallen, maar toen brak het coronavirus uit: “De huisarts vertelde mij dat alle poliklinische bevallingen geannuleerd zijn”.

Verloskundige

“Ik heb geen zware complicaties tijdens deze zwangerschap, wel heb ik erg last van mijn onderrug en bekken. Ook ben ik erg moe. Ik ben er zacht gezegd wel klaar mee. Afgelopen week stuurde mijn verloskundige mij een mail dat ze al haar cliënten een thuisbevalling aanraadt in verband met het coronavirus”. 

Poliklinisch

“Mijn zoontje (3) heeft symptomen van het coronavirus en daarover had ik met de huisarts overlegd. Hij vertelde mij toen dat alle poliklinische bevallingen geannuleerd zijn. Ik weet niet of dit een landelijk beleid is, maar dat zal mij niks verbazen”. 

Lees meer over het coronavirus...

Voorbereiding

“Mijn vorige bevalling duurde 23 uur. Geen pretje natuurlijk, maar gelukkig had ik geen complicaties. Ik heb mij nog niet echt voorbereid op een thuisbevalling, ik zie wel hoe het gaat. Ik beval wel liever in het ziekenhuis vanwege de medische hulp die daar beschikbaar is”. 

Zorgen

“Ik maak me wel een beetje zorgen om het coronavirus en de baby. Mijn zoontje is drie jaar en hij mag volgens de huisarts pas bij de baby als hij volledig klachtenvrij is. Ik moet zelf goed opletten dat ik geen symptomen krijg, als dit wel zo is moet ik meteen aan de bel trekken”. 

Gevolgen

“Wel hoorde ik dat baby’s die besmet zijn met het coronavirus milde klachten hebben, maar ze weten nog te weinig over de gevolgen bij kinderen. We stellen het kraambezoek voor de zekerheid maar even uit en we hopen maar op het beste”. 

Update: 
Vanochtend kreeg Nienke te horen dat ze tot vanavond poliklinisch mag bevallen in het ziekenhuis met haar eigen verloskundige. Daarna wordt er waarschijnlijk een poule gemaakt van verloskundigen die uitsluitend poliklinische bevallingen doen in het ziekenhuis en verder geen cliënten meer ontvangen voor controles.
 

Ga jij binnenkort bevallen? Is jou ook een thuisbevalling aangeraden?

Laura Saija is online redacteur bij BabyBytes. Ze woont samen met haar vriend Toby, hun peuter Rosie (december 2017) en baby Norah (oktober 2019). In haar dagelijkse leven probeert ze een balans te vinden tussen het moederschap, haar relatie, vriendinnen én carrière. Volg Laura ook op Instagram.

Reageer op dit artikel

reacties (15) Stuur een bedankje


 • xDoo

  36 weken zwanger en wil wel graag poliklinisch bevallen in het ziekenhuis. Vanmiddag bij de VK geweest en die zeggen dat het nog volkomen veilig is om in het ziekenhuis te bevallen. Daar gaan we dan maar vanuit ;)

 • Momiji

  Ik heb juist vandaag een mailtje gekregen waarin stond van niet, maar ik woon in Brabant middenin de Coronahaard dus t zal hier wel anders zijn.

 • SabrinaRizabeev

  Ik ben 38 weken zwanger. Ik wilde heel graag thuis bevallen maar mijn man (Turkse/Bulgaarse komaf) wilde dit absoluut niet.. meerdere malen ruzie om gehad en besloten om in het ziekenhuis te bevallen. Tot afgelopen week hij aangaf dat hij nu toch door alle ontwikkelingen graag wil dat ik toch thuis beval.... nu maar hopen dat alles goed gaat en ik thuis kan/mag bevallen!!! Me eerste kindje is bijna 6 jaar terug geboren in stuit dus ben benieuwd hoe deze bevalling gaat verlopen☺️

 • Denise05

  Ons word ook geadviseerd om thuis te bevallen...

 • Chudo

  Vind dit best zorgelijk allemaal! Ik snap het ook zeker dat er risicos zijn dat thuis word aangeraden te bevallen of misschien zelfs onderhand verplicht, en dat de partner er ook niet meer bij mag zijn, zowel bij controles niet als bij de bevalling, maar ik vrees dat dit van invloed gaat zijn op hoe een vrouw terug gaat kijken op haar bevalling en mogelijk een depressie gaat krijgen

 • Liselott

  Bij controles wist ik, maar mogen de partners nu serieus niet meer bij bevalling zijn? Wauw.. dat is idd erg heftig.. Liever man erbij en dan paar weken quarantaine bij wijze van..

 • pregnantofthe3th

  Nee hoor mannen mogen er tot nu toe nog bij zijn.. Dit zijn spookverhalen die de ronde doen!

 • Babyblessed

  Er mag alleen 1 persoon bij de bevalling zijn zoals het er nu uitziet zij de gyn.

  Ik beval met medische reden wel in het ziekenhuis ( gelukkig duurd dit nog een half jaar) maar hoop toch echt dat het dan een beetje afgezakt is. Moet er niet aan denken te bevallen zonder me moeder 🙈

 • Lony

  Als de man hoest dan mag de man niet aanwezig zijn bij de bevalling...

 • Momiji

  De meeste depressies komen juist van ziekenhuisbevallingen.

  Er is daar minder aandacht voor de bevallende, vaak een hoop stagaires erbij.

  Ze dienen veel te snel oxytocine toe om de placenta geboren te laten worden omdat ze zelf niet een uur willen wachten, want druk druk druk.

  En van kunstmatige oxytocine gaatvje eigen oxytocine stoppen, wat betekent dat je je down voelt en dit kan weken en weken duren.

 • pregnantofthe3th

  Toevallig dat ik dan de ervaring heb dat er alle aandacht voor mij was en er niet meeeega veel mensen rondliepen.. Oh wacht! wel toen er op de alarmknop werd gedrukt en toen het nodig was er meteen 10 man om mijn zoontje heen stonden om hem te reanimeren enz enz! Lang leve het ziekenhuis want thuis was dat heel anders geweest en ik vraag mij af of hij dan nu nog had geleefd.. mja horrorverhalen zijn er altijd.. van thuis en ziekenhuis..

 • Chudo

  Ja ik heb beide meegemaakt! Ik bedoel meer dat een vrouw misschien straks het gevoel krijgt nergens meer controle over te hebben, dat je man wnneer hij een snotneus heeft er misschien niet eens bij mag zijn en wat voor impact dit dan heeft op de geestlijke gezondheid.

 • Peepah

  En die prik doet nog eens wekenlang pijn. Ik heb deze ervaring ook met mijn ziekenhuis bevalling. Terwijl mijn thuis bevalling vlekkeloos ging en super mooi.

 • MamaJL

  Ik ben vier keer in het ziekenhuis bevallen en heb daar alle warmte om mij heengevoeld van het personeel. Een keer kwamen ze pas laat omdat er iets goed mis ging bij een andere bevalling, maar daar heb ik achteraf echt alle begrip voor. De laatste keer was ik héél blij dat ik in het ziekenhuis was zelfs want mijn jonge verloskundige schatte de bevalling heel anders in. Zij heeft hier heel veel kunnen leren van de mensen in het ziekenhuis. Dat gaat haar hopelijk verder helpen bij een volgende thuisbevalling.

  Ik vind het overigens wel heel naar voor je als je eigen ziekenhuisbevallibg niet gelopen is zoals je wilde. Er zijn overigens meer vrouwen die thuis willen bevallen en in het ziekenhuis eindigen, dan andersom. Daardoor bevallen meer vrouwen in het ziekenhuis terwijl ze dat helemaal niet willen dan dat er vrouwen thuis bevallen terwijl ze dat niet wilden. Het lijkt mij altijd het prettigste om te bevallen op de plaats doe je voor ogen had.

 • SandraJ

  Datbis niet helemaal waar momiji. Wanneer jij een bevolan hebt geschreven waarin jij aangeeft dat er geen objecties etc gebruikt ma worden, doen ze dit niet. Ik seet niet in welk ziekenhuis jij beballen bent. Maar in de ziekenhuizen die ik ken heb jij je kindje sowieso 1 uur opnde borst voordat er ook maar iets gedaan wordt. Dus dat ze niet willen wachten tot de placenta los komt klopt niet. Hetzelfde geldt voor stagiares etc. zet dit in je bevalplan zodat je wensen duidelijk zijn. Als je niet medisch bent beval je met je verloskundige en verder geen ziekenhuispersoneel. Wel rot te horen dat jij een vervelende bevalling gehad hebt maar dit is echt niet hoe normaal bevallingen gaan.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50