Nederlandse kinderen zijn het gelukkigst

Nederlandse kinderen behoren tot de gelukkigste kinderen ter wereld. En dat ligt allemaal aan de opvoedkunsten van de Nederlandse ouders. En aan hagelslag. The Telegraph prijst de Nederlandse opvoedstijl.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dit. Twee moeders die oorspronkelijk niet uit Nederland komen maar er tegenwoordig wel leven met hun gezin, zochten uit waarom Nederlandse kinderen nou eigenlijk zo gelukkig zijn.

Lees ook:
5 dingen die niemand je vertelt over opvoeden van peuters

Geen stress op school

Uit een rapport van Unicef zou blijken dat Nederlandse kinderen het minste stress ervaren op school. De twee moeders beschrijven hoe kinderen in Nederland, anders dan in de VS en het VK, weliswaar naar school gaan vanaf hun vierde, maar pas op hun zesde (in groep 3) hoeven te leren lezen, schrijven en rekenen. Hebben ze er eerder behoefte aan, dan kan het natuurlijk wel. Ook zouden onze Nederlandse oogappeltjes een stuk minder huiswerk hebben dan hun Britse of Amerikaanse leeftijdsgenoten.

Nederlandse ouders zijn realistisch

Nederlandse ouders kijken realistisch naar het ouderschap en zijn zich ervan bewust dat zij én hun kinderen verre van perfect zijn. Ze leven, zoals de schrijfsters zeggen, ‘in de echte wereld’. Omdat wij onze eigen imperfecties beter accepteren, zouden we meer kunnen genieten van het ouderschap. Moeders zouden zich niet schamen om ook wat tijd voor zichzelf in te plannen, en Nederlandse vaders zijn niet bang om huishoudelijke taken op zich te nemen of met de kinderwagen te lopen.

Opvoedstijl

Ook zo geweldig: onze opvoedstijl. We zijn gezaghebbend, niet autoritair. We moedigen kinderen aan om spontaan te zijn, niet om stil te zitten en braaf te zijn. 

Fietsen, regen en zelfstandigheid

Dit blijft voor ouders uit sommige buitenlanden toch een bijzonder fenomeen: we laten onze kinderen naar school fietsen, buitenspelen en naar vriendjes gaan. En dat allemaal zonder begeleiding van een volwassene. En regent het? Dan gaat (bijna) alles gewoon door. Gewoon zo’n hippe regenbroek aantrekken. Zoals een Nederlandse ouder in het stuk zegt: “Slecht weer bestaat niet. Slechte kleding wel.”

Chocolade als ontbijt!

Wij wisten het al lang: geluk zit in een pak hagelslag. Chocola op je brood, maakt je een gelukkig mens. Oké, het is niet alleen de hagelslag die het geluk van onze kinderen bijdraagt. We slaan ontbijt ook een stuk minder over dan andere landen. Ook ontbijten we vaker samen met de hele familie. Worden we gelukkig van.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50