Nederlandse jongeren drinken steeds minder alcohol

Nederlandse jongeren drinken steeds minder alcohol

Hoewel mijn kind nog LANG niet in de buurt komt bij een glas alcohol (ze is twee) houd ik mij wel bezig met de ontwikkelingen op het gebied van alcohol gebruik en jongeren. De regels zijn al jaren flink aangescherpt en dat lijkt nu een positieve uitwerking te hebben. Nederlandse jongeren drinken namelijk minder. En dat vind ik als jonge moeder heel fijn om te horen. Ook zijn twaalf- tot zestienjarigen minder vaak dronken. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid).

Van de twaalf- tot zestienjarigen dronk in 2011 twee derde, vorig jaar was dat gezakt tot minder dan de helft. Ook zijn jongeren minder vaak dronken.

Jongeren proberen tevens minder vaak drank te kopen. Ondernemen ze wel een poging, dan maken ze de meeste kans bij een webwinkel. Ook in sportkantines en de horeca wordt er niet streng op leeftijd gecontroleerd.

Hogere accijnzen

Van Rijn wil het toezicht op webwinkels voortaan landelijk regelen en ook kortingsacties verbieden. De staatssecretaris wil verder nog eens nadenken over minder verkooppunten, hogere accijnzen en een reclameverbod.

De Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA), opgericht door drankproducenten, is kritisch op de staatssecretaris en noemt het een "fundamentele fout dat hij zijn beleid wil richten op het terugdringen van alcoholgebruik over de hele linie."

STIVA wijst erop dat de meerderheid van de Nederlanders verantwoord drinkt en zij door de mogelijke plannen van Van Rijn geraakt zouden worden. De stichting wijst erop dat de staatssecretaris eerder erkende dat de focus moet liggen op specifieke groepen waar het nog niet goed gaat.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50