Mooi voordeel voor vaders bij de ING: recht op maand vaderschapsverlof

Mooi voordeel voor vaders bij de ING: recht op maand vaderschapsverlof

Goed nieuws voor vaders die bij ING werken. In het nieuwe CAO staat dat ze maar liefst een maand betaald vaderschapsverlof krijgen. Dat is even wat anders dan de twee dagen die wettelijk bepaald zijn.

Lees ook:
PVDA maakt zich sterk voor uitbreiding vaderschapsverlof

Mochten nieuwbakken vaders nog langer willen genieten van hun kleine dan kunnen ze hun verlof met drie maanden verlengen, maar dat is dan wel voor eigen rekening.

Het doorbetaalde verlof van een maand geldt ook voor niet biologische moeders. Voor niet biologische vaders geldt weer een andere regeling. Zij kunnen gebruik maken van het adoptieverlof dat ook een maand wordt doorbetaald.

Gesteggel over vaderschapsverlof

Er wordt al tijden gediscussieerd over het vaderschapsverlof. Wettelijk geldt nu dat vaders twee dagen worden doorbetaald. In 2013 werd het verlof met drie dagen uitgebreid, maar die dagen zijn onbetaald. Eind juni dit jaar deed Lodewijk Ascher een voorstel om de eerste twee dagen vaderschapsverlof door de werkgever te laten betalen en de andere drie door het UWV, meldt RTLnieuws.nl. De dag van de bevalling wordt gezien als ‘calamiteitendag’ en wordt ook de werkgever doorbetaald. Het voorstel is door de grote meerderheid aangenomen, alleen de VVD, D66 en SGP stemden tegen.

Vaderschapsverlof in Europa

Vergeleken met andere Europese landen is het vaderschapsverlof nog niet echt goed geregeld. Zo worden vaders in Duitsland twee maanden doorbetaald en in Luxemburg zelfs een half jaar.

De Europese Commissie deed eerder dit jaar een voorstel dat ze alle lidstaten wil opleggen. In dit voorstel staat dat vaders tien dagen betaald verlof krijgen en vier maanden onbetaald.

Hoe lang mag wat jou betreft het vaderschapsverlof duren?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal was hoofdredacteur BabyBytes a.i. tijdens het zwangerschapsverlof van Laura.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar freelance redactiewerkzaamheden is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (5) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50