Mogelijk goed nieuws: 'Vitamine B3 kan miskramen voorkomen'

Mogelijk goed nieuws:

Mogelijk hebben onderzoekers goed nieuws voor iedereen met een kinderwens. Vitamine B (Niacine) zou namelijk werkzaam zijn bij het voorkomen van geboortedefecten of miskramen. 

Dit blijkt uit onderzoek dat werd gepubliceerd in The New England journal of medicineWetenschappers bestudeerden de genen van vier families waarin vaak miskramen en geboortedefecten voorkwamen. Ze vonden uit dat twee genmutaties die in deze families voorkwamen invloed hadden op de productie van nicotinamideadeninedinucleotidefosfaat (NAD). Dit molecuul is zeer belangrijk voor de ontwikkeling van de genen en het herstel van eventuele defecten. 

Onderzoek met muizen

Het is een beetje een technisch verhaal, maar het klinkt logisch: de genmutaties werden in muizenembryo's nagebootst en hieruit bleek dat muizenbaby's uiteindelijk met dezelfde geboortedefecten geboren werden als mensenbaby's. Een tekort aan NAD lag hieraan ten grondslag. Vitamine B3 wordt omgezet in NAD, dus de onderzoekers besloten het toe te voegen aan het drinkwater van de zwangere muisjes. Bij de geboorte bleken de muizen helemaal gezond te zijn: de verwachte geboortedefecten bleven uit. 

Supplementen

Vitamine B3 - onder andere aanwezig in aardappelen, groente, vlees, vis en volkoren graanproducten - zou dus mogelijk in supplementvorm aan zwangere vrouwen of vrouwen met een kinderwens gegeven kunnen worden. 

Sally Dunwoodie, één van de onderzoekers van het Victor Chang-instituut zegt: "Dit heeft te potentie om het aantal miskramen en geboortedefecten drastisch te verminderen!" 

Laten we dus hopen dat hier meer onderzoek naar gedaan wordt en dat dit inderdaad zo'n goed nieuws betekent als de wetenschappers denken. 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50