Moeders werken vaker hetzelfde aantal uur na geboorte eerste kind

Moeders werken vaker hetzelfde aantal uur na geboorte eerste kind
  • in Moeder
  • 4
  • 1341
  • 22/01/2019

Ook al is Nederland het land van de parttime werkende vrouwen, het is niet meer zo vanzelfsprekend dat moeders na de geboorte van het eerste kind minder gaan werken. Sterker nog: ze werken vaak hetzelfde aantal uur als voor de bevalling.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat steeds minder vrouwen stoppen met werken als ze hun eerste kind hebben gekregen. In 2005 stopte 7 procent nog met werken na een bevalling. In 2013 was dat percentage gedaald naar 4 procent.

Lees ook:
Lezerssen vertellen: 'Ik voel me wel/niet schuldig als werkende moeder'

Meer in de huishoudpot

Bijna tweederde blijft net zoveel uur maken als voor de bevalling, meldt Telegraaf.nl. Dat is vooral te zien in de bijdrage van deze vrouwen in de huishoudpot. Van elke 1.000 euro die er in een gezin met een jong kind wordt verdiend, brengt een vrouw nu 380 euro binnen. In 2005 was dat nog 330 euro.

Vrouwenemancipatie

Het is niet helemaal duidelijk waarom vrouwen nu meer bijdragen aan de huishoudpot. Het kan zijn vanwege de economische crises en de stijgende huizenprijzen, waardoor jonge stellen gedwongen zijn om hard te blijven werken. Maar ook vrouwenemancipatie wordt genoemd. Zo zijn vrouwen steeds vaker hoger opgeleid waardoor vooral bij hoogopgeleide stellen de verhouding minder scheef is.

Ben jij minder gaan werken na de bevalling van je eerste kind?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50