Moeders werken vaker hetzelfde aantal uur na geboorte eerste kind

Moeders werken vaker hetzelfde aantal uur na geboorte eerste kind

Ook al is Nederland het land van de parttime werkende vrouwen, het is niet meer zo vanzelfsprekend dat moeders na de geboorte van het eerste kind minder gaan werken. Sterker nog: ze werken vaak hetzelfde aantal uur als voor de bevalling.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat steeds minder vrouwen stoppen met werken als ze hun eerste kind hebben gekregen. In 2005 stopte 7 procent nog met werken na een bevalling. In 2013 was dat percentage gedaald naar 4 procent.

Lees ook:
Lezerssen vertellen: 'Ik voel me wel/niet schuldig als werkende moeder'

Meer in de huishoudpot

Bijna tweederde blijft net zoveel uur maken als voor de bevalling, meldt Telegraaf.nl. Dat is vooral te zien in de bijdrage van deze vrouwen in de huishoudpot. Van elke 1.000 euro die er in een gezin met een jong kind wordt verdiend, brengt een vrouw nu 380 euro binnen. In 2005 was dat nog 330 euro.

Vrouwenemancipatie

Het is niet helemaal duidelijk waarom vrouwen nu meer bijdragen aan de huishoudpot. Het kan zijn vanwege de economische crises en de stijgende huizenprijzen, waardoor jonge stellen gedwongen zijn om hard te blijven werken. Maar ook vrouwenemancipatie wordt genoemd. Zo zijn vrouwen steeds vaker hoger opgeleid waardoor vooral bij hoogopgeleide stellen de verhouding minder scheef is.

Ben jij minder gaan werken na de bevalling van je eerste kind?

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


 • Nog-even!

  Waarom? Omdat de overheid dit al jaren zwaar promoot en beloont! Het wordt overal gepredikt dat je pas meetelt als je veel uren werkt. Dat het je maatschappelijke plicht is.... Dus de waaromvraag is vrij gemakkelijk te beantwoorden: omdat we ons laten beïnvloeden....

 • CelineG

  Ik werk nu 4/5de dankzij ouderschapsverlof en kan dit nog een hele tijd blijven doen. Maar ik wil eigenlijk bekomen om dit zonder ouderschapsverlof te gaan doen maar door contractverandering met opslag.

  Terug 5/5de werken zie ik niet echt zitten de komende jaren. Dat dagje samen is zalig en kan dan dingen doen in het huishouden die anders tijd van het gezin in het weekend zou pakken.

 • ME1214

  Na de geboorte van nr. 1 fulltime blijven werken. Heb nog steeds fulltime aanstelling, maar na nr. 2 20% ouderschapsverlof opgenomen. Het betaalde deel is nu bijna op. Ik twijfel nog of ik voor onbetaald verlof ga of weer fulltime aan de slag ga. Jongste zit net een week op de basisschool. Gelukkig kan ik nog een half jaartje nadenken. Ik vind het zelf heel fijn om financieel onafhankelijk te zijn, we hebben een goed huwelijk dus dat is de reden niet!

 • Soccer-Mom

  Ik werkte voor de geboorte van mijn oudste al 80%. Dat ben ik na de geboorte blijven doen. Na de geboorte van de tweede heb ik ouderschapsverlof opgenomen en ben ik naar 60% gegaan. Ik vind het niet meer dan logisch om de blijven werken. Ik werk al jaren bij dezelfde werkgever. In al die jaren is niemand gestopt met werken omdat zij moeder werden. Velen gingen wel minder werken.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50