Moeders, we moeten even praten over ons zelfbeeld...

Moeders, we moeten even praten over ons zelfbeeld...

Lieve ouders, ik moet even met jullie praten. Ik ben me vanmorgen namelijk rot geschrokken, toen ik wat nieuwtjes aan het doorlezen was. Uit onderzoek van de Universiteit van Gent blijkt namelijk dat één op de drie kinderen onder de twaalf (!) zichzelf te dik vindt.

En niet alleen dat: diezelfde kinderen denken er wekelijks aan dat ze eens op dieet zouden moeten. Van alle kinderen in de basisschoolleeftijd maakt 12 tot 13% zich met grote regelmaat zorgen over wat ze eten. Deze kinderen zouden graag minder willen wegen, terwijl de meesten van hen helemaal geen overgewicht hebben!

Rolmodellen

Een kwalijke zaak, zo vinden experts. Veel kinderen van vijf tot acht jaar oud zijn erg gevoelig voor de rolmodellen in hun omgeving. Zo worden ze beïnvloed door bijvoorbeeld Barbie’s en gefotoshopte modellen, maar ook VOORAL door hun eigen ouders. Als ze op zo’n jonge leeftijd al ‘leren’ dat een slank lichaam het ideaal is, zal dat hen de rest van hun leven blijven achtervolgen.

Dus lieve moeders: laten wij het goede voorbeeld geven! Wees je bewust van het feit dat je kinderen gevoelig zijn voor de manier waarop jij naar je eigen lichaam kijkt. Zeg je wel eens hardop dat je jezelf te zwaar vindt? Of zucht je wel eens diep als je merkt dat een broek te strak zit? Doe dus maar niet als de kinderen erbij zijn! Of beter nog: doe helemaal maar niet. ;-)

Zelfverzekerd

Laten wij onze kinderen een gezond voedingspatroon aanleren met voldoende groente, fruit en beweging en ze tegelijkertijd leren dat hun lichaam er mag zijn zoals het eruit ziet. We hoeven geen size zero na te streven - als we dat van nature niet al hebben - en onze kinderen ook niet! Laten we ervoor zorgen dat de komende generatie zelfverzekerd opgroeit en weet dat ze echt niet gelukkiger worden van een kilo meer of minder!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (9) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50