Moeder waarschuwt voor gevaar slapen in autostoel

Moeder waarschuwt voor gevaar slapen in autostoel
  • in Moeder
  • 0
  • 13019
  • 01/11/2021

Kinderen laten slapen in een autostoeltje is levensgevaarlijk, zo waarschuwt de Amerikaanse Lisa Smith. Zij verloor drie jaar geleden haar zeventien maanden oude dochter, nadat ze in het kinderdagverblijf in een autostoeltje lag te slapen.

Werd niet wakker

In juni 2015 werd Lisa op haar werk gebeld met het verschrikkelijke nieuws dat haar dochter niet wakker werd uit haar slaapje: “Dit was ons prachtige meisje, helemaal gezond”, vertelt de moeder aan Today. Het meisje bleek in haar slaap te zijn overleden aan ‘positieverstikking’. Haar luchtwegen werden geblokkeerd door de houding waarin ze zat, zo wees onderzoek na haar dood uit.

Positieverstikking

In een ouder onderzoek gepubliceerd door vakblad The Journal of Pediatrics, analyseerden onderzoekers 31 sterfgevallen van kinderen van jonger dan twee die overleden in een stoeltje of drager. In maar liefst de helft van de gevallen bleek positieverstikking de doodsoorzaak. De Amerikaanse bond voor Kindergeneeskunde drukt ouders op het hart autostoeltjes enkel en alleen te gebruiken tijdens het rijden en buiten de auto in geen enkel ander geval.

Waarschuwen

Lisa vertelt dat ze zelf goed op de hoogte was van de gevaren van slapen in een autostoeltje. Toch ziet ze het om haar heen te vaak gebeuren dat ouders een autostoel buiten de auto gebruiken: “Ik zie mensen bijvoorbeeld vaak zo’n stoeltje op een stoel in een restaurant of naast hun tafeltje plaatsen, ze gaan dan lekker eten terwijl de kleine slaapt. Ik loop er dan altijd naar toe en vertel ze mijn verhaal. Mia was ons enige kind en ze verdiende het niet zo vroeg dood te gaan. Maar andere gezinnen verdienen het ook niet om hetzelfde te moeten meemaken”, vertelt ze.

 

Gebruik jij het autostoeltjes wel eens buiten de auto?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50