Mijn kind WEERBAAR!

Mijn kind WEERBAAR!

“Kinderen kunnen soms zó hard zijn”, hoor ik ouders regelmatig zeggen. Maar laten we heel eerlijk zijn… die twijfelachtige eer is niet alleen voor kinderen weggelegd.Juist niet, helaas. Je zou denken dat volwassenen beter weten… Hoe kun je je kind weerbaar maken? Ik heb tips!

Pesten houdt niet ineens op als je ‘groot’ bent. Er zullen altijd ‘eikels’ zijn die het nodig hebben om anderen neer te halen, zodat ze zich beter over zichzelf voelen. Ga maar na, je kent vast een collega, kennis of ‘vriendin’ die het niet kan laten om toch even die ene kwetsende opmerking te plaatsen waaruit blijkt dat jij niet ‘goed genoeg’ bent.

Maar dat wil niet zeggen dat we allemaal gedoemd zijn om gekwetst te worden. Gelukkig niet!

De clou is: hoe ga je hiermee om? Laat je deze mensen je kwetsen of kun je hier boven staan en het zien voor wat het is: iemand die iets wil bereiken bij jou wat alleen maar lukt als jij dat láát gebeuren.

Lees ook de vorige blog van Roos:
Cd van jou, cd van mij, cd van de kinderen?

Tips

Hoe leer je jouw kind zich staande te houden in een soms harde wereld?

  • Goed voorbeeld doet goed volgen. Lukt het jou als ouder (nog) niet om weerbaar te zijn? Om op een goede manier voor jezelf op te komen? Dan is het heel verstandig om daar aan te gaan werken. Zelf, of met wat hulp. Een weerbare ouder is namelijk de beste weg om een kind weerbaar(der) te krijgen.
  • Zorg voor een veilige oefenomgeving. Oefening baart kunst. Maar dan moet je kind wel de mogelijkheid krijgen om te oefenen met het zich weerbaar gedragen. En oefenen betekent ‘met vallen en opstaan’. Als het kind thuis mag oefenen en experimenteren (en dus ook wel eens goed de fout in gaan), dan durft een kind dit veel sneller ook in een andere omgeving. Dat wil niet zeggen dat je alles moet pikken, maar wel dat je uitstraalt dat wat je kind ook doet, je altijd van hem of haar houdt.
  • Neem je kind serieus. Als je kind zegt gepest te worden dan is dat zijn of haar beleving. Neem je kind serieus aan en bedenk samen een oplossing. Kinderen zijn een ster in ‘out-of-the-box’ oplossingen bedenken. Met ondersteuning en troost van jou zullen jullie van de meeste situaties samen iets positiefs kunnen maken!
  • Een sterk zelfbeeld is een sterk kind! Probeer je kind op een opbouwende manier op te voeden zodat het van zichzelf kan houden. Ja, een kind heeft grenzen nodig, maar die kun je op verschillende manieren aanbieden. Zo kun je veelvuldig benoemen wat een kind allemaal niet goed doet, wat je beter kunt doen is jouw kind te laten zien wat het wél goed doet en samen te kijken naar wat er wellicht beter kan. Wat er beter kan kun je in kleine stapjes aanpakken zodat jouw kind succeservaringen op doet en zich goed voelt over zichzelf!

Doe de weerbaarheidscheck!

Ben je benieuwd naar hoe weerbaar jouw kind eigenlijk is? Doe dan nu de GRATIS online Weerbaarheidscheck. Zo kom je erachter of jouw kind een gezonde- of een verminderde weerbaarheid heeft plus tips hoe hier zelf verder mee aan de slag te gaan!

Foto: Porapak Apichodilok via Pexels

Tags: Tips

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Rosanne van der Laarse is moeder van twee heerlijke druktemakers en dus ervaringsdeskundige op het gebied van 'ouder zijn'. Ze weet hoe ongelofelijk lastig opvoeden kan zijn, zelfs als alles redelijk 'naar behoren' gaat. Ook weet ze door ruim 13 jaar ervaring in de Jeugdzorg dat dat nog maar het begin kan zijn, en dat veel ouders voor veel grotere uitdagingen staan.

In 2014 is ze gestart met haar praktijk De Kinder- en Opvoedcoach; waar ze coaching en training geeft aan kinderen, jongeren en ouders. Haar missie is haar bijdrage te leveren aan meer gelukkige gezinnen in dit land. Dat geluk zit vaak in de kleine dingen.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

5 leden zijn nu online
Aanmelden